Voorstekruisbandplastiek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is vrij van de kans op risico’s. Ook bij deze operatie zijn er de normale risico’s op complicaties, zoals trombose, longontsteking, een nabloeding en wondinfectie. Deze treden na een voorstekruisbandplastiek bijna nooit op.

Een infectie is een vervelende complicatie. Een ontsteking kan het kniegewricht beschadigen, waardoor er vaak weer een operatie nodig is. Maar de kans op een infectie na een knieoperatie is erg klein. Als u toch meer pijn, zwelling, roodheid en koorts krijgt of als er vocht of pus uit de wond komt, neem dan altijd contact met ons op.

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in de aderen. Om trombose te voorkomen is het belangrijk dat u vroeg na de operatie uit bed komt. Een andere voorzorgsmaatregel is het toedienen van bloedverdunners. Deze moet u vanaf de operatiedag in totaal 7 dagen zelf toedienen, tenzij u jonger bent dan 16 jaar of al bloedverdunners gebruikt.

Bij de knieoperatie wordt er een snee in uw huid gemaakt. Daardoor is het mogelijk dat een huidzenuw beschadigd raakt. De huid rondom de zenuw kan daarna wat doof aanvoelen of juist extra gevoelig zijn. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd of geven geen last meer.

Om de operatie ‘onder bloedleegte’ te kunnen uitvoeren, gebruikt de chirurg een bloeddrukband. Deze band geeft na de operatie soms klachten, bijvoorbeeld een gekneusd gevoel. Soms is een huidzenuw bekneld geraakt, waardoor de huid er omheen wat doof aanvoelt of juist extra gevoelig is geworden. Ook deze klachten verdwijnen meestal in de loop van de tijd.

Het litteken kan gevoelig zijn wanneer u knielt. Dat gebeurt vaker als de patellapeestechniek is gebruikt, omdat het litteken dan over de knie loopt. In sommige gevallen moeten we later met een kijkoperatie littekenweefsel verwijderen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: