De operatie
Door onder begeleiding van een fysiotherapeut de beenspieren te trainen, is het mogelijk om het gebrek aan stabiliteit bij een voorstekruisbandletsel op te vangen. Als dit ondanks de fysiotherapie niet verbetert, dan is een operatie een optie. Bij jonge en actieve patiënten wordt soms meteen gekozen voor een operatie, omdat er meer schade aan het kniegewricht kan ontstaan door mogelijke nieuwe verdraaiingen.
Netwerk voorstekruisbandreconstructies
De orthopedisch chirurgen van Rijnstate werken bij voorstekruisbandreconstructies samen met diverse fysiotherapeuten in de regio. Bekijk het overzicht van netwerkleden VKB-reconstructies.
Fysiotherapie voor de operatie
Al vóór uw opname start u met fysiotherapie als dit mogelijk is. Deze therapie is gericht op het herstel en behoud van de beweeglijkheid van uw knie en het opbouwen van de kracht van de kniestabilisatoren.
Wij vragen u om tijdens de opname krukken mee te nemen. Deze kunt u huren of kopen bij de thuiszorg of via internet kopen.
Preoperatieve screening
U krijgt vóór uw operatie een uitnodiging voor een gesprek met de apothekersassistent en de anesthesioloog. Dit gesprek is nodig om de operatie voor te bereiden.
De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. De anesthesioloog geeft uitleg over de verdoving die u krijgt en schrijft medicijnen voor tegen de pijn na de operatie. U kunt deze medicijnen al voor uw opname in huis halen. Bij de anesthesioloog hoort u ook welke medicijnen u op de dag van opname (nog) mag gebruiken en met welke medicijnen u van tevoren moet stoppen.
Verdere informatie hierover kunt u vinden in de folder: Voorbereiding op een opname in het ziekenhuis.
De opname
U wordt de ochtend van de operatie opgenomen. Het is noodzakelijk dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. U krijgt hierover informatie tijdens uw afspraak bij de anesthesioloog. Als u medicijnen gebruikt, neemt u deze dan in de originele verpakking me naar het ziekenhuis. We raden aan om gemakkelijk zittende kleding en schoenen zonder hak mee te nemen (bijvoorbeeld een sportbroek en sportschoenen).
Op de verpleegafdeling maakt u kennis met de verpleegkundige. De verpleegkundige vertelt het een en ander over de gang van zaken op de afdeling. U kunt natuurlijk ook vragen stellen. Wij raden u aan om sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk bij vermissing.
Voorbereiding op de operatie
- Uw horloge, sieraden en piercings doet u af.
- Nagellak en/of make-up moet u verwijderen, net als kunstnagels (gel of acryl) aan uw wijs- en middelvinger als u die draagt.
- Bij een algehele narcose doet u ook uw contactlenzen uit.
- Als u een gebitsprothese heeft, doet u die uit op de operatiekamer.
- Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, wordt u gevraagd om operatiekleding aan te doen.
- Het kan zijn dat u van de verpleegkundige medicijnen krijgt ter voorbereiding op de operatie.
- Voordat u de operatiekamer ingaat, krijgt u in de voorbereidingsruimte een infuus ingebracht. Via dit infuus worden narcosemiddelen of andere medicijnen toegediend.
De operatie
De orthopedisch chirurg of de orthopedisch chirurg in opleiding voert de operatie uit. Tijdens de operatie bent u de hele tijd onder controle van de anesthesioloog. Deze bewaakt bijvoorbeeld uw ademhaling, hartslag en bloeddruk en wordt hierbij geholpen door de anesthesieassistent.
Er zijn twee mogelijkheden voor de nieuwe kruisband. De nieuwe kruisband kan worden gemaakt van de knieschijfpees (patellapees) of van de pezen van de achterbeenspier (hamstringpezen). Beide mogelijkheden worden hieronder uitgelegd. De arts bespreekt voor de operatie met u welke techniek voor u het meest geschikt is en wordt toegepast bij de operatie.
-
De patellapeestechniek
De orthopedisch chirurg maakt een snee van ongeveer 6 centimeter over de knie. Bij de patellapeestechniek wordt het middelste gedeelte van de dikke patellapees, die van de knieschijf naar het onderbeen loopt, gebruikt. De orthopedisch chirurg maakt ook 2 of 3 kleine sneetjes voor het gedeelte van de kijkoperatie. De nieuwe pees wordt via boorgaten in uw onder- en bovenbeen door de knie geleid, precies in het gebied waar de kruisband gelopen heeft.
De nieuwe pees wordt met een schroef vastgemaakt in het boorkanaal in uw scheenbeen (zie Figuur 2). De operatie duurt ongeveer 1 uur.

- De hamstringpeestechniek
Bij deze techniek maakt de orthopedisch chirurg twee of drie kleine sneetjes aan de voorkant van uw knie onder de knieschijf. De chirurg brengt een kijkbuis (arthroscoop) en een operatie-instrument naar binnen. Daarna maakt hij een sneetje van ongeveer 3 centimeter aan de binnenvoorzijde van uw knie om bij de hamstringpees te komen.
Bij de hamstringpeestechniek wordt een stuk (van ongeveer 25 centimeter) uit een van de twee hamstringpezen verwijderd (de semitendinosuspees). Dit stuk pees wordt gevouwen en gehecht, zodat de bundel voor de nieuwe kruisband de juiste dikte krijgt.
Net als bij de patellapeestechniek wordt de nieuwe pees via boorgaten in uw onder- en bovenbeen door de knie geleid. De chirurg maakt de nieuwe pees met twee kleine metalen plaatjes in uw bovenbeen en scheenbeen vast. Dit is anders dan bij de patellapeestechniek (zie Figuur 3).
De operatie duurt ongeveer 1 uur.

-
De techniek van pees boven de knieschijf (quadricepspees)
We kunnen de strekpees boven de knieschijf, samen met een botblokje van de knieschijf, ook gebruiken als transplantaat. Het voordeel van deze techniek is dat de meeste mensen minder klachten hebben in het gebied waar de pees is verwijderd.
Het maken van de tunnels en inbrengen van het transplantaat via een kijkoperatie is ongeveer hetzelfde als bij een hamstringreconstructie. Inmiddels voeren we 10% van de voorstekruisbandreconstructies met deze techniek uit. De resultaten van deze techniek zijn vergelijkbaar met de andere technieken.