Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Voorstekruisbandplastiek

In overleg met uw arts heeft u besloten een knieoperatie te ondergaan: de voorstekruisbandplastiek. In deze folder krijgt u informatie over de gang van zaken rond deze operatie.

De kruisbanden in de knie

De knie is een complex scharniergewricht. Het bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het dijbeen, en de knieschijf. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. In het kniegewricht zit een binnen- en buitenmeniscus: een soort stootkussen.

In het kniegewricht lopen twee kruisbanden, een voorste en een achterste (zie figuur 1). Deze zorgen voor stabiliteit wanneer u uw knie beweegt. Buiten het gewricht, aan de zijkant, lopen de zijbanden (één aan de binnenkant en één aan de buitenkant). Hoe stabiel een knie is, hangt af van de kniebanden, van de spieren en andere weefsels.

Oorzaak van voorstekruisbandletsel

U kunt kruisbandletsel oplopen wanneer u uw knie verdraait tijdens het sporten of bij een ongelukkige beweging waarbij er grote krachten op het gewricht komen. De voorste kruisband scheurt veel vaker dan de achterste kruisband. De knie loopt meestal snel vol met bloed, omdat hierbij ook bloedvaatjes scheuren. De knie zwelt dan op. Als de zwelling na een tijdje minder is geworden, is het gewricht niet meer stevig. Daardoor kunt u bij onverwachte bewegingen door u knie zakken.

Diagnose en onderzoek

De orthopedisch chirurg doet een lichamelijk onderzoek, neemt een röntgenfoto en luistert natuurlijk naar uw klachten. Hierdoor kan hij bepalen waar u last van heeft. Daarnaast kan de chirurg aanvullend onderzoek aanvragen, bijvoorbeeld een MRI-scan van uw knie. Het kan ook zijn dat de arts eerst een kijkoperatie in de knie (arthroscopie) wil uitvoeren om definitief vast te stellen wat uw knieklachten

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: