Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voedingsrichtlijnen bij een high output ileostoma

U heeft een ileostoma gekregen. Deze stoma zit aan het eind van de dunne darm, de dikke darm werkt niet meer. Eén van de functies van de dikke darm is om vocht en zout uit de ontlasting te halen. Omdat u een ileostoma heeft, verliest u meer vocht en zout via de ontlasting, gemiddeld is dit 500-750 milliliter per dag. Zonder ileostoma is dat normaal gesproken ongeveer 250 milliliter (gram). Om het verlies van vocht en zout aan te vullen, heeft u het advies gekregen om genoeg te drinken en extra zout te gebruiken.

Wat is een high output ileostoma?

Bij een high output ileostoma produceert de stoma teveel dunne (waterige) ontlasting. We spreken van een high outputstoma als de productie van ontlasting over een langere tijd meer dan 1 liter per dag is, of wanneer de stoma 1 dag 2000ml of 2 dagen 1500ml produceert. U verliest meer vocht en zout. Duurt dit te lang, dan loopt u het risico om uit te drogen. Verschijnselen die dan optreden zijn dorst, een droge mond, prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid en geconcentreerde urine.

Het is belangrijk om de productie van de stoma terug te brengen tot normale hoeveelheden (minder dan 1 liter). Dit kan door middel van medicatie. Ook kan het nodig zijn om uw voeding aan te passen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: