Voeding voor baby’s
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pasgeboren baby’s van 1-3 weken 

Bij pasgeboren baby’s is het bijna onmogelijk om u aan een voedings- of slaapschema te houden, omdat ze vrijwel de hele dag slapen. De eerste twee tot drie maanden bepalen de reflexen in het mondgebied het zuigen, slikken en ademhalen. Het zuigen en slikken is hierbij de belangrijkste reflex. Ook ziet u dat de baby naar de tepel zoekt. Dit gaat over van onwillekeurig zoeken wanneer u rond de mond een prikkel geeft, naar gericht zoeken en het openen van de mond. 

Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de twee tot drie uur. Dit is ook belangrijk om de melkproductie te stimuleren en op gang te brengen. Sommige baby’s laten ’s ochtends meer tijd tussen de voeding en drinken in de vroege avond meer. Dit wordt clusteren genoemd. Dit zegt niks over de melkproductie of -kwaliteit. Hier legt uw baby een voorraad aan voor een wat langere pauze in de nacht. 

Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek van uw baby of ongeveer om de drie uur. Mocht u behoefte hebben aan meer houvast, dan kunt u onderstaand schema gebruiken.  

Tijdstip

Voeding

07.00

90 ml zuigelingenvoeding

10.00

90 ml zuigelingenvoeding

13.00

90 ml zuigelingenvoeding

16.00

90 ml zuigelingenvoeding

19.00

90 ml zuigelingenvoeding

21.00

90 ml zuigelingenvoeding

00.00

90 ml zuigelingenvoeding

03.00

90 ml zuigelingenvoeding

  • Aantal voedingen per dag: 7
  • Hoeveelheid flesvoeding: 75 - 110 milliliter per keer
  • Aantal uren slaap overdag: ongeveer 5,5 uur
  • Aantal uren slaap ’s nachts: ongeveer 12 uur
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: