Voeding voor baby’s
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Baby’s van 4 maanden

Vanaf vier maanden kan uw baby zonder de nachtelijke voeding van 03.00 uur. U geeft dan voordat u zelf gaat slapen de laatste voeding. Dit kan betekenen dat uw baby doorslaapt. Doorslapen is wanneer een baby minimaal vijf uur onafgebroken slaapt. Baby’s die borstvoeding krijgen doen er meestal langer over om ’s nachts door te slapen.
U kunt nu ook beginnen met (oefen)hapjes, als uw baby er klaar voor is. Uw baby is er klaar voor als hij of zij interesse toont in uw eten of smakkende geluidjes maakt. Voorwaarde is wel dat uw baby kan zitten en goed slikt. Begin er in ieder geval voor de leeftijd van zes maanden mee. 

Het eten van een lepel is een belangrijke stap in de ontwikkeling van uw baby. U gaat uw baby op een andere manier voeden. Uw baby leert nieuwe smaken en structuren kennen en traint zijn mondspieren. Dit heeft tijd nodig. Baby’s doen er ongeveer vier tot zes weken over om het eten van een lepel onder de knie te krijgen. Het leren eten begint vaak met sabbelen op de lepel. Door tongbewegingen wordt een gedeelte van het hapje ook de mond uitgewerkt. Hierdoor kan het lijken of uw baby het niet lekker vindt of niet wil eten. Dat is niet zo, uw baby is aan het leren.
Kijk naar uw baby en volg zijn of haar tempo. Al snel lukt het steeds beter om de mond te openen, met de bovenlip af te happen en het voedsel naar achter in de mond te brengen met de tong en het uiteindelijk door te slikken. U kunt het beste beginnen met lepeltjes geprakte groente of geprakt fruit. Baby’s hebben vaak wel de voorkeur voor zachte groenten als bloemkool, wortel, pompoen of broccoli. Kook of stoom de groente in water zonder zout. Begin met zacht en zoet fruit als banaan, mango, meloen en peer. Wanneer u pap wilt geven, kunt u beginnen met rijstebloem. 

Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Mocht u behoefte hebben aan meer houvast, dan kunt u onderstaand schema gebruiken.

Tijdstip

Voeding

07.00

130-180 ml zuigelingenvoeding

10.30-11.00

130-180 ml zuigelingenvoeding

14.30

130-180 ml zuigelingenvoeding

18.00

130-180 ml zuigelingenvoeding

22.30-23.00

130-180 ml zuigelingenvoeding - nachtvoeding in het donker geven met zo min mogelijk prikkels

Geef de lepelvoeding op een wakker moment, tussen de melkvoedingen door. 

  • Aantal voedingen per dag: 5
  • Hoeveelheid flesvoeding: 5 keer 130–180 milliliter
  • Aantal uren slaap overdag: ongeveer 3 uur
  • Aantal uren slaap ’s nachts: ongeveer 12 uur

Om de kans op allergieën te verkleinen, is het belangrijk om producten als pinda’s en ei ook vroeg aan te bieden. Voeg bijvoorbeeld ei toe aan de groentehap en een theelepel (ongezouten) pindakaas aan de fruithap. Het is belangrijk om dit wel vooraf te bespreken met een (consultatiebureau)arts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: