Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vochtletsel voorkomen bij dunne ontlasting en/of darmspoelen

U bent opgenomen bij Rijnstate Arnhem. Hier leest u hoe u irritatie van de huid en huidbeschadiging (vochtletsel) kunt voorkomen. 

Wat is vochtletsel? 

Vocht kan uw huid gaan irriteren. Het vocht dringt door de huidlaag heen. De huid gaat verweken en wordt vatbaarder voor beschadiging en infecties. Behalve water bevat ontlasting bevat ook afvalstoffen. Als gevolg van deze zoute en zure stoffen in de uitscheiding treedt er huidbeschadiging op. Er ontstaat roodheid en de huid gaat stuk. Dit heet vochtletsel. 

Hoe herkent u vochtletsel? 

Vochtletsel is te herkennen aan een glimmend huidoppervlak. De rode plekken zijn vaak ongelijkmatig over het huidoppervlak verspreid. Door wrijving kan de huid ontvellen of er kunnen wondjes ontstaan. Bij dunne ontlasting gebeurt dit vaak rondom de anus.
De kenmerken van vochtletsel zijn pijn en een schrijnend of brandend gevoel dat toeneemt als er urine of ontlasting langs gaat. 

Wanneer treedt vochtletsel op? 

U heeft meer kans om vochtletsel te krijgen als: 

 • u veel last van diarree heeft (bijvoorbeeld bij een darminfectie, darmziekte of als u moet laxeren voor een onderzoek);
 • u incontinent bent van urine of ontlasting;
 • u een slechte hygiëne heeft.

Hoe kunt u zelf vochtletsel voorkomen? 

 • Bescherm uw huid bijvoorbeeld met Sudocrème, zodat het vocht niet kan indringen in uw huid. Dit is natuurlijk aan te raden als u al klachten heeft, maar beter nog is het om vochtletsel te voorkomen en alvast crème te gebruiken als u nog nergens last van heeft.
 • Als u start met laxeren, begin dan direct met het gebruik van Sudocrème.
 • Overleg indien nodig met de verpleegkundige over het gebruik van de juiste incontinentiematerialen. (Deze materialen zijn op de afdeling aanwezig).
 • Houd uw huid goed schoon door:
  • u dagelijks te wassen en deppend te drogen. Wrijf niet!
  • géén of een pH-neutrale zeep te gebruiken of
  • de wegwerpwashandjes op de afdeling te gebruiken.

Hulp van de verpleging 

Kunt u de bovenstaande adviezen niet zelf uitvoeren? Dan kan een verpleegkundige van de afdeling u hierbij helpen. Hij of zij zal elke dag uw huid inspecteren op vochtletsel. 

En als u toch vochtletsel krijgt …

Houdt u dan aan dezelfde adviezen als bij het voorkomen van vochtletsel. De verpleegkundige en/of arts kan uw wond(en) op de juiste manier verzorgen en behandelen. Waar nodig helpt een speciale wondconsulent hierbij. Deze kan gericht advies geven over het voorkomen en behandelen van vochtletsel.

Vochtletsel is goed te voorkomen, maar ook makkelijk te krijgen. Zorg daarom goed voor uzelf.

Contactgegevens 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Uw verpleegkundige of arts beantwoorden deze graag. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: