Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Videocapsule-onderzoek van de dunne darm

U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een videocapsule-onderzoek ondergaat. Met dit onderzoek is het mogelijk om het slijmvlies van uw dunne darm in detail in beeld te brengen. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Over het videocapsule-onderzoek

De videocapsule is een capsule met een afmeting van 2 bij 1 centimeter (ongeveer net zo groot als een antibioticatablet). In deze capsule zit een kleine fotocamera die twee foto’s per seconde maakt. Nadat u de capsule hebt doorgeslikt, gaat deze via de normale route door uw slokdarm, maag en dunne darm naar uw dikke darm. Uiteindelijk verlaat deze met de ontlasting het lichaam. Hiervan merkt u helemaal niets.

Tijdens zijn route door uw lichaam maakt de capsule foto’s van het slijmvlies van de dunne darm. Deze foto’s worden direct naar een ontvanger gezonden. Dat gebeurt via een antenne die in een band om uw middel bevestigd wordt. Deze is met een kabel verbonden met de recorder. Deze draagt u in een tasje om uw schouder. De foto’s worden beoordeeld door de maag-, darm- en leverarts.

Let op: dit is niet het einde van de folder. Klik verder in het menu aan de linkerkant voor meer informatie over hoe u zich voorbereidt, over het onderzoek en de mogelijke risico's.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: