Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vestibulodynie

Wat is vestibulodynie?

Vestibulodynie is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die bij een vrouw pijn veroorzaken bij het naar binnen gaan van de penis in de schede, zogenoemde immissiepijn. Doordat de pijn bij iedere volgende vrijpartij weer terugkomt, ontwikkelt de vrouw een soort afweer via de bekkenbodemspieren. Het vrijen wordt steeds meer een pijnlijke aangelegenheid.

Beschadiging

In de meeste gevallen is de pijn het gevolg van een beschadiging van de huid die de overgang vormt tussen de huid tussen de anus en de schede en de feitelijke slijmvlieslaag van de schede, ook wel het vestibulum of het voorportaal genoemd. Deze beschadiging is veelal ontstaan bij een eerdere vrijpartij.

Risicogroepen

Vrouwen die van nature een gevoelige huid van het vestibulum hebben, zullen eerder last hebben van vestibulodynie. De huid van deze vrouwen raakt snel geïrriteerd en vertoont snel barstjes of laesies na een vrijpartij. Vooral jonge vrouwen krijgen hiermee te maken bij hun eerste vrijpartijen.

Preventie

Vestibulodynie is niet altijd te voorkomen. Adequate voorlichting over het vrijen, vrijtechnieken en het belang van het voorspel kan veel verbetering opleveren.

Behandeling

De primaire behandeling bestaat uit een vette crème voor overdag en een corticosteroïdcrème voor ’s nachts. Als de huid hersteld en minder geïrriteerd is, wordt gestart met bekkenfysiotherapie. Slechts in enkele gevallen wordt gekozen voor een operatie. Hierbij wordt het schedeslijmvlies iets naar voren verplaatst, over de gevoelige huid heen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: