Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Verzorging na het verwijderen van een verstandskies/wortelrest

Bij u is net een verstandskies of wortelrest verwijderd. Hier leest u informatie over de gang van zaken na deze behandeling. 

De wond werd gehecht met oplosbaar materiaal. Dit is na ongeveer anderhalve week verdwenen. Soms wordt er ook nog een gaasje achtergelaten om op te bijten. Hiermee geeft u extra druk op de wond, waardoor het bloeden eerder stopt. Na een half uur mag u het gaasje verwijderen. 

Na de behandeling 

Nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. Ook kan het zijn dat uw wang dik wordt en dat u koorts krijgt. Vaak gaat de mond minder ver open en is slikken pijnlijk. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Vooral de eerste twee dagen kunt u last hebben van deze klachten, het kan echter voorkomen dat de klachten de eerste week nog aanhouden. Hierna verdwijnen ze langzaam weer. Wordt na drie dagen de pijn of zwelling erger? Neem dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. U vindt de contactgegevens onder Contact. 

Medicijnen 

U krijgt een recept mee voor een pijnstiller die u kunt gebruiken als dat nodig is. Soms is het gebruik van paracetamol voldoende. 

Mondverzorging 

Het is belangrijk dat uw wond na de behandeling goed geneest. Houd uw mond daarom goed schoon. Dit doet u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets in elk geval na elke maaltijd en 's avonds voor het slapen gaan. Ook krijgt u een recept mee voor het desinfecterend middel Perioaid. Hiermee spoelt u uw mond gedurende dertig seconden twee keer per dag. Gebruik het spoelmiddel een week lang. 

Na het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak, ontstaat er een holte in de kaak. Deze holte heeft tijd nodig om dicht te groeien. Ondertussen kunnen er bacteriën en etensresten in komen, waar u niet met de tandenborstel bij kunt. Uw kaakchirurg geeft u daarom soms een Monoject-spuit mee. Zo kunt u de wond toch schoonhouden. Let wel: u mag pas 48 uur na verwijdering van de verstandskies het spuitje gaan gebruiken. Te vroeg starten kan namelijk de genezing in de weg zitten.

Hoe gebruikt u de Monoject-spuit? 

  • Vul het spuitje met lauw kraanwater.
  • Ga voor een spiegel staan en houd de wang met een theelepeltje aan de kant.
  • Raak met de punt van het spuitje de buitenkant van de laatste kies.
  • Breng vervolgens de punt van het spuitje in de holte waar de kies heeft gezeten.
  • Spuit de wond uit. Doe dit vier keer per dag gedurende een week.

Adviezen 

  • Pas op met hete dranken (zoals thee) en warm voedsel totdat de verdoving is uitgewerkt. U kunt uw mond anders ongemerkt branden.
  • Wij adviseren u de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken. Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing.
  • Om zwelling van uw wang te voorkomen, kunt u een plastic zakje met ijsblokjes tegen uw wang houden. Doe dit twintig minuten en niet vaker dan vijf keer per dag.
  • Als eten nog pijnlijk is, kunt u de eerste dagen het best vloeibaar en zacht voedsel nemen. Langzaam kunt u dan weer eten zoals u gewend bent.

Vragen 

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie via 088 - 005 7760. Buiten kantooruren belt u naar 088 - 005 8888.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: