Verwijding van de buikslagader
Echo buik

De behandeling van een aneurysma

Een operatie

Een behandeling van het aneurysma is afhankelijk van de grootte van de verwijding. De gemiddelde diameter van een normale buikaorta is bij mannen 2 tot 2,4 centimeter en bij vrouwen 1,6 tot 2,2 centimeter. Mannen komen pas in aanmerking voor een operatie bij een aortadoorsnede vanaf 5,5 centimeter, vrouwen bij een doorsnede vanaf 5 centimeter. Heeft u een erfelijke bindweefselaandoening, dan wordt er mogelijk al geopereerd bij een aneurysma vanaf 4,5 tot 5 centimeter. Groeit het aneurysma meer dan tien millimeter per jaar, dan kan de chirurg ook een operatie overwegen.

De operatie is echter niet zonder risico’s, waardoor er soms langer wordt gewacht met opereren. Tot die tijd adviseren we u om gezond te leven. U krijgt medicijnen en adviezen voor een gezonde leefstijl en met name roken wordt afgeraden.

Operatie via de lies

De meeste aneurysma’s van de aorta worden tegenwoordig via de slagaders in de liezen uitgeschakeld met behulp van een stent. Hierbij maakt de chirurg een kleine snee net onder de liesplooi in beide liezen. Opereren via de lies heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Er is minder kans op complicaties;
  • U houdt er geen groot litteken op de buik aan over;
  • U bent sneller op de been en kunt daardoor sneller naar huis na de ingreep;
  • U heeft een minder zware verdoving nodig; de operatie kan soms zelfs worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Een broek- of buisprothese

Niet elke patiënt komt in aanmerking voor een vaatoperatie via de lies. Dit is onder andere afhankelijk van de toegankelijkheid via de liesvaten en de omvang en de plek van het aneurysma. Dan volgt een grote operatie waarbij de buikholte open moet en plaatst de chirurg een speciale kunststofprothese. Dit wordt een broek- of buisprothese genoemd, omdat deze de vorm heeft van een buis of van een omgekeerde Y. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en meestal gaan patiënten na de operatie naar de Intensive Care.

Na de operatie

Na ontslag uit het ziekenhuis merkt u hoe zwaar de operatie is geweest (behalve bij een operatie via de lies). Het kan lang duren voordat u weer helemaal de oude bent. In het algemeen is het niet altijd nodig om bloedverdunners te gebruiken. Een gezonde levenswijze is wel heel belangrijk. Dat betekent: absoluut niet roken, veel lichaamsbeweging, geen overgewicht en een goed gereguleerde bloeddruk en cholesterolgehalte.

Na een operatie via de lies komt u na zes weken voor controle terug in het Vasculair Centrum. Een tweede check vindt ongeveer een half jaar na de operatie plaats. Vervolgens blijft u uw leven lang jaarlijks onder controle bij het Vasculair Centrum.

Meer weten?

Lees dan de pagina’s van de Hartstichting over een aneurysma en de folder Arterieel vaatlijden.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: