Aandoening, behandeling en onderzoek
Echo buik

Verwijding van de buikslagader

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Aneurysma’s kunnen in alle bloedvaten voorkomen. De meeste aneurysma’s komen echter voor in de aorta, de grote lichaamsslagader. Een aneurysma geeft over het algemeen geen klachten of verschijnselen. Er ontstaan alleen klachten als het aneurysma groeit en door de omvang op omliggende organen drukt, bij ontsteken pijn veroorzaakt of voelbaar klopt. Meestal wordt een aneurysma dan ook bij toeval ontdekt.

Scheuren van een aneurysma is gevaarlijk

Het grootste gevaar is dat het aneurysma plotseling scheurt. Dit noemen we een ruptuur. Heeft het aneurysma een diameter kleiner dan vier centimeter, dan is de kans dat het binnen vijf jaar scheurt ongeveer twee procent. Bij een aneurysma groter dan vijf centimeter is het risico op een ruptuur ongeveer 25 procent.

Een ruptuur gaat gepaard met rug- en/of buikpijn. U voelt bovendien een kloppende massa in uw buik en wordt onwel. Bij een ruptuur overlijdt vijftig procent van de patiënten direct. Van de patiënten die het ziekenhuis wel bereiken, sterft veertig tot zeventig procent alsnog aan de gevolgen van de ruptuur en de operatie.

Wat veroorzaakt een aneurysma?

De kans op het ontstaan van een aneurysma neemt toe naarmate u ouder wordt. Mannen krijgen vaker een aneurysma dan vrouwen. Bij mannen van 55 jaar en ouder is de kans dat ze een aneurysma krijgen vier tot zes keer groter dan bij vrouwen van dezelfde leeftijd. In vergelijking met mannen heeft een verwijding van de buikslagader bij vrouwen één tot drie keer grotere kans op scheuren.

Het ontstaan van een aneurysma heeft soms een erfelijke factor. De verwijding van de buikslagader kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking, trauma, syfilis of door erfelijke bindweefselziekten.

Roken is de grootste risicofactor

Meer dan 75 procent van de patiënten met een verwijde buikslagader van vier centimeter en groter rookt. Roken is daarmee de grootste risicofactor. Heeft u een aneurysma en blijft u roken dan groeit het aneurysma jaarlijks met vijftien procent.

Een hoge bloeddruk vergroot eveneens de kans op groei van het aneurysma. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen een verhoogd totaal cholesterol en de aanwezigheid van een aneurysma. Er is echter geen duidelijke relatie tussen een verhoogd totaal cholesterol en de groei van het aneurysma. Lees meer over risicofactoren en leefstijl.

De behandeling van een aneurysma

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: