Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Verwijdering van een zaadbal (oncologisch)

U wordt binnenkort geopereerd en wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Oncologie/ Urologie. Hier leest u meer over uw behandeling.

De mannelijke geslachtsorganen 

De zaadballen vormen samen met de penis en de prostaat de mannelijke geslachtsorganen. Samen met de bijballen zitten de zaadballen in de balzak (scrotum). De zaadballen produceren testosteron en zaad (sperma). Het sperma wordt daarna opgeslagen in de bijballen. De prostaat produceert prostaatvocht, dat ervoor zorgt dat bij een zaadlozing de zaadcellen met het prostaatvocht via de plasbuis naar buiten komen. 

Verwijderen van een zaadbal 

De medische term voor verwijdering van een zaadbal is orchidectomie. Een veelvoorkomende reden voor deze ingreep is een zaadbaltumor. Dit kan een goedaardige of kwaadaardige tumor zijn. Een andere reden voor het verwijderen van de zaadballen is uitgezaaide prostaatkanker. Bij uitgezaaide prostaatkanker is de operatie bedoeld om de groei van de prostaatkankercellen te remmen. In dat geval wordt alleen het hormoonproducerende gedeelte van de zaadbal verwijderd. De medische term hiervoor is subcapsulaire orchidectomie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: