Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Verwijderen van een nier of een gedeelte van de nier

U wordt binnenkort geopereerd en wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Oncologie/ Urologie. Hier leest u meer informatie over uw behandeling.

De nieren en de urinewegen

Ieder mens heeft twee nieren. Dit zijn boonvormige organen die achterin de buikholte zitten, links en rechts naast de wervelkolom.
In de nieren wordt het bloed gefilterd en de afvalstoffen worden eruit gehaald. Deze worden afgevoerd in de vorm van urine. In het nierbekken wordt de urine verzameld en van daaruit door de urineleiders getransporteerd naar de blaas. Een mens heeft genoeg aan één goed werkende nier.

Urinewegen

Waarom een nier verwijderen? 

Er zijn verschillende redenen om een nier helemaal of gedeeltelijk te verwijderen, bijvoorbeeld: een slecht functionerende nier, ernstige nierschade, nierabces of een niertumor. Bij een niertumor wordt soms ook een gedeelte van de urineleider, lymfeklieren en/of bijnieren verwijderd. Dat ligt aan de plaats en grootte van de tumor.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: