Vervanging knieprothese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Alle operaties brengen risico’s en ongemakken met zich mee. De kans hierop is groter dan bij de eerste (primaire) knieprothese. Afhankelijk van uw conditie en de operatieprocedure kunnen deze in zwaarte wisselen. Een aantal mogelijke risico’s en complicaties van deze operatie zijn:

Trombose
Dit is het ontstaan van een bloedstolsel in de aderen van de benen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om vroeg na de operatie te beginnen met uit bed komen. Een andere voorzorgsmaatregel is het toedienen van bloedverdunnende medicijnen.

Als een bloedstolsel uw aderen blokkeert merkt u dit door toenemende pijn in het been. Een trombosebeen kan plotseling ontstaan of gedurende een paar dagen. Deze pijn begint meestal in de kuit, maar kan ook boven de knie beginnen. Hierdoor kunt u moeilijker lopen. Daarnaast gaat uw been zwellen, uw huid straktrekken en uw been rood-paars kleuren en gaan glanzen. Het is vaak pijnlijk of moeilijk om uw tenen naar u toe te trekken zodat de kuit op spanning komt. Ook kan uw lichaamstemperatuur hoger worden.

Bloeduitstorting/zwelling/nabloeding
De operatie wordt onder bloedleegte uitgevoerd. Dit houdt in dat u een strakke band om uw bovenbeen krijgt, deze band zorgt ervoor dat er zo min mogelijk bloed in het operatiegebied aanwezig is tijdens de operatie. Door deze bloedleegte is het mogelijk dat er na de operatie een bloeduitstorting met zwelling van het been ontstaat.
Na de operatie krijgt u een steungevende kous, wat de zwelling zoveel mogelijk tegengaat. 

Een bloeduitstorting (een blauwe plek) ontstaat doordat bloedvaatjes zijn beschadigd, en dit bloed zich ophoopt onder de huid. Soms ziet u de plek niet meteen, maar pas na een aantal uren of dagen. De bloeduitstorting uit zich de eerste dagen in een blauwe/paarse plek, die langzaam zwartachtig verkleurt en vervolgens vervaagt naar rood, groen en geel. Ten slotte verdwijnt de plek. Ook uw tenen kunnen verkleuren. Als u op de bloeduitstorting drukt, doet dat waarschijnlijk pijn.

Heeft u last van een flinke bloeduitstorting, dan zal de plek voortdurend pijnlijk zijn, ook als u deze niet aanraakt. Er zijn homeopathische middelen zoals Arnica en Traumeel te koop, die de klachten kunnen verminderen. Breng de zalf aan op de blauwe plek, maar niet op de wond zolang deze niet helemaal dicht is. De middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. U kunt deze middelen ook gebruiken als u last heeft van spierpijn.

Er kan ook ineens een hoeveelheid bloed uit de wond komen. Dat noemen we een nabloeding. De wond wordt in dit geval opnieuw verbonden met een drukverband.

Complicaties van de verdoving
Problemen door de vorm van de verdoving, meestal een ruggenprik, kunnen zijn: hoofdpijn, lage bloeddruk en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

Beschadiging van bloedvaten en zenuwen
Meerdere bloedvaten en zenuwen lopen in de omgeving van het kniegewricht. Deze structuren lopen kans om uitgerekt of beschadigd te raken tijdens de operatie, wat gevoelloosheid en/of slapheid in delen van het geopereerde been tot gevolg kan hebben. Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele maanden.

Wondinfectie
Dit kan een oppervlakkige of diepe infectie zijn. Behandeling van een infectie kan plaatsvinden door het toedienen van antibiotica, maar ook een operatieve ingreep kan nodig zijn om de wond te reinigen.

Doorliggen
Doorligplekken, vooral rond de hiel en stuit, kunnen al na één dag bedrust ontstaan. Neem daarom regelmatig de druk weg van uw hielen en stuit. Als u een brandend gevoel of pijn ervaart rond deze lichaamsdelen dient u de verpleegkundige hiervan op de hoogte te brengen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: