Vervanging knieprothese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Controles

Welke controles heeft u na de operatie?

Telefonisch consult
Tijdens het telefonisch consult bespreekt de orthopedisch chirurg in opleiding de uitslagen van de kweken met u. Die kweken zijn afgenomen tijdens de operatie. Als deze uitslagen al tijdens uw opname bekend zijn, vervalt deze afspraak.

Wondcontrole
Ongeveer twee weken na de operatie wordt u voor een wondcontrole op de polikliniek orthopedie verwacht. De orthopedisch consulent beoordeelt uw wond en verwijdert de ‘nietjes’. Bij problemen schakelt de consulent de orthopedisch chirurg of verpleegkundig specialist in. Ook kunt u vragen stellen.
Als u in een verpleeghuis verblijft controleren ze uw wond daar.
Als u een infectie heeft controleert de orthopedisch chirurg uw wond en nemen we bloed voor de afspraak af.

Nacontrole op de polikliniek
Gemiddeld zes á zeven weken na ontslag uit het ziekenhuis wordt u voor controle op de polikliniek orthopedie terugverwacht. U wordt dan gezien door de verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg. Uw herstel wordt besproken en u krijgt adviezen voor verdere revalidatie, hervatting van sport en eventueel werk.

Voor de afspraak zal er een röntgenfoto gemaakt worden om de stand van de prothese te controleren. Het kan voorkomen dat u in het eerste jaar na de operatie nog een keer voor controle naar het ziekenhuis komt. De verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg informeert u hierover. Als u een infectie heeft gehad komt u vaker voor controle op de polikliniek. Vóór de controleafspraak nemen wij uw bloed af om de infectiewaarden in uw bloed te kunnen volgen.

Leven met een gereviseerde knieprothese

Door de operatie wordt in de meeste gevallen de pijn helemaal weggenomen en is er een verbetering in vergelijking met de situatie vóór de operatie. De beweeglijkheid van de knie neemt meestal af vergeleken met de situatie na de eerste knieprothese. Over het algemeen blijven kunstknieën langer dan vijftien jaar goed functioneren. De kwaliteit van een kunstgewricht is echter altijd minder dan die van een natuurlijk gewricht. Het gaat om een verbinding tussen dood materiaal en levend beenweefsel. Deze verbinding kan bij te zware belasting eerder slijten en zelfs geleidelijk weer losraken, waardoor de prothese gaat bewegen ten opzichte van het bot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar betekent ook dat de knie niet meer goed kan worden belast. Dit kan ertoe leiden dat er opnieuw een revisieoperatie nodig is.

Door rekening te houden met onderstaande punten, beschermt u uw gereviseerde knieprothese:

  • Voorkom infecties en let op de symptomen ervan. Krijgt u namelijk ergens in uw lichaam een infectie (bijvoorbeeld van uw huid, blaas, longen, keel of gebit), dan kan deze infectie in uw bloedbaan terechtkomen en zich verspreiden naar uw knieprothese;
  • Zorg voor een gezond en stabiel lichaamsgewicht;
  • Vermijd sporten met een hoge belasting en doe vooral activiteiten met toestemming van uw arts, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit is een uitstekende manier om uw spieren te versterken en om fit te blijven.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: