1. Vervanging knieprothese
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Vervanging knieprothese

Het plaatsen van een (eerste) knieprothese is een van de meest succesvolle medische ingrepen. Toch moet de kunstknie bij een aantal patiënten uiteindelijk vervangen worden. Dit gebeurt tijdens een revisieoperatie, waarbij we de eerder ingebrachte kunstknie geheel of gedeeltelijk vervangen. Het vervangen van de prothese kan nodig zijn door slijtage van één of meerdere onderdelen van de prothese, het loslaten van het prothesemateriaal met eventueel botverlies, een ontwrichting (luxatie) van het meniscusblok (insert), een fractuur van het bot rondom de prothese, een infectie van het gewricht of instabiliteit van het kniegewricht.

Behandeling

De prothese kan geheel of gedeeltelijk vervangen worden. Uw orthopedisch chirurg bespreekt met u welke optie voor u het beste is. Wel kan het voorkomen dat de orthopedisch chirurg tijdens de ingreep een andere keuze moet maken dan afgesproken, bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het bot minder is dan verwacht. Een revisieoperatie is altijd zwaarder dan een eerste operatie en de slagingskans ligt daardoor ook iets lager.

Joint Motion

Het vervangen van een knieprothese is een ingrijpende gebeurtenis. Het zorgprogramma Joint Motion is een duidelijk omschreven route die u als patiënt doorloopt. Vanaf het bezoek op de polikliniek aan de orthopedisch chirurg voor de operatie tot en met ontslag uit het ziekenhuis. Een vervanging van een knieprothese gebeurt altijd in Rijnstate Arnhem.

Lees meer over het Joint Motion zorgprogramma.

Fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij uw revalidatie. De begeleiding van de fysiotherapeut zorgt voor sneller herstel en betere beweeglijkheid.

Lees meer over fysiotherapie bij vervanging van een knieprothese.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: