Vervanging heupprothese
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Fysiotherapie

Fysiotherapie bij vervanging van een heupprothese

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij uw revalidatie. De begeleiding van de fysiotherapeut zorgt voor sneller herstel en betere beweeglijkheid.

Voor de operatie is er een informatiebijeenkomst met andere patiënten die een soortgelijke operatie zullen ondergaan. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitleg over de operatie en de opname en er worden oefeningen met u doorgenomen. Ook worden uw krukken op de juiste hoogte afgesteld en wordt er gezamenlijk geoefend met het kruklopen.

Lopen met krukken

Bij het vervangen van een heupprothese is pas na de operatie bekend hoeveel u uw geopereerde been mag belasten. Dit bepaalt de orthopeed tijdens de operatie. Er zijn drie verschillende mogelijkheden voor het lopen met krukken, aantippend belast (10 procent), half belast (50 procent) of volledig belast (100 procent). U kunt verschillende instructiefilmpjes bekijken voor uitleg.

Krukken lopen patient vrouw en fysiotherapeut

Video uitleg aantippend belast kruklopen

Video uitleg volledig belast kruklopen (alternerend)

Bij half belast kruklopen belast u de hele voet op de grond, waarbij u de helft van uw gewicht op de krukken plaatst en de andere helft op het geopereerde been.

Afhankelijk van de ingreep komt de fysiotherapeut ongeveer drie uur na de operatie of de eerste dag na de operatie bij u. In de dagen erna krijgt u twee keer per dag fysiotherapie in het ziekenhuis en wanneer mogelijk gaat u met ontslag. Thuis gaat u door met fysiotherapie. Wij raden u aan dit voor uw opname al te regelen.

Meer informatie kunt u vinden in onze folder Vervanging heupprothese.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: