Vervangen borstprothesen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de operatie

Hoe bereidt u zich voor?

Onderzoek

Kort voor uw opname onderzoeken we uw algemene gezondheid. Ook krijgt u een bloedonderzoek..

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u dit aan uw arts vertelt. Bepaalde medicijnen mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken. Antistollingsmiddelen bijvoorbeeld.

Stoppen met roken

Het is verstandig om minstens zes weken voor de operatie tot drie weken erna te stoppen met roken. Roken vergroot namelijk de kans op complicaties tijdens en na de operatie.

Sportbeha

De opname duurt meestal een nacht. Na de operatie moet u een sportbeha dragen. U kunt het beste een sportbeha nemen met een achtersluiting en met een omvangsmaat die u normaal ook heeft. Wij kunnen u hierover advies geven. Neem deze sportbeha mee naar het ziekenhuis.

Bodylotion

Wij verzoeken u op de ochtend van de operatie geen bodylotion te gebruiken.

Vervoer naar huis

Regelt u vooraf vervoer naar huis. Zelf rijden raden wij absoluut af.

Hulp regelen

Wij raden u aan om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen.

Bacterie Staphylococcus aureus

Ieder mens draagt van nature bacteriën bij zich. Deze bevinden zich zowel op als in het lichaam. Ze horen bij de mens en hebben vaak een nuttige functie. Normaal gezien beschermt de huid het lichaam tegen allerlei gevaren van buitenaf. Zo worden bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en virussen door de huid tegengehouden. Bij een wond is deze beschermlaag stuk en kunnen bacteriën het lichaam binnendringen. In sommige gevallen kan iemand er dan hinder van ondervinden.

Een infectie van de operatiewond is een complicatie die zich na elke operatie kan voordoen. Bij operaties waarbij kunstmateriaal wordt geïmplanteerd, zoals een knieprothese bestaat het gevaar dat de infectie ook de prothese bereikt. Dit is een vervelende complicatie, waardoor u bijvoorbeeld opnieuw geopereerd moet worden en langdurig antibiotica moet gebruiken.

De bacterie Staphylococcus aureus is een belangrijke veroorzaker van wondinfecties. Ongeveer 30 tot 40% van de Nederlandse bevolking is ‘drager’ van Staphylococcus aureus die vooral voorkomt op de huid en in de neus . Om het risico op een wondinfectie met de bacterie Staphylococcus aureus te verminderen adviseren wij u een behandeling die de bacterie tijdelijk verwijdert uit de neus en van de huid. De behandeling bestaat uit het gebruik van neuszalf en reiniging van het lichaam met speciale desinfecterende zeep. Deze behandeling duurt in totaal vijf dagen en start vier dagen voor de operatie. Er zijn geen bijwerkingen bekend van de neuszalf en de desinfecterende zeep.

Lees meer over de behandeling van Staphylococcus aureus

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: