Vervangen borstprothesen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

  • Na de operatie kunnen de tepels minder gevoelig zijn, of juist extra gevoelig. Dit herstelt meestal binnen enkele maanden, maar het kan ook blijvend zijn.
  • De operatie laat littekens achter die altijd een beetje zichtbaar blijven. Meestal heeft u geen last van de littekens.
  • Over het algemeen hebben de borsten na de operatie een natuurlijke vorm. Er kan een (klein) verschil zijn tussen beide borsten, zeker als dit vóór de operatie ook al zo was.
  • Vooral als er weinig weefsel zit tussen de huid en de borstprothese kan een borstprothese voelbaar zijn (zoals bijvoorbeeld ook uw ribben voelbaar zijn). Ook kan in deze situatie de huid over de borsten plooivorming gaan vertonen. Dit risico bestaat met name als u vrij mager bent of als u weinig borstklierweefsel heeft.
  • Alle risico’s en complicaties van borstprotheses kunt u lezen in de chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging Voor Plastische chirurgie (www.nvpc.nl ).
  • De prothesen zijn geen beletsel voor zwangerschap of voor het geven van borstvoeding. Moet u in de toekomst een borstfoto (mammografie) laten maken, dan kan de prothese de beoordeling van deze foto bemoeilijken, maar niet verhinderen.
  • De meest belangrijke complicaties zijn problemen met de wondgenezing, bloeduitstortingen, een nabloeding en een wondinfectie. Een gestoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken. Bij een nabloeding moet u nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht. Bij een infectie is de wond rood en pijnlijk en kunt u koorts krijgen en zich ziek voelen.
  • Er kan weer kapselvorming ontstaan.

Wanneer contact opnemen?

Als u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts neemt u dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Buiten kantooruren belt u naar de Spoedeisende Hulp. Telefoonnummers vindt u onder Contact.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: