Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vervangen borstprothesen

U heeft samen met de plastisch chirurg gekozen voor een operatie, waarbij de borstprothesen worden vervangen. Hier leest u wat de operatie inhoudt en wat u erna kunt verwachten.

Waarom borstprothesen vervangen?

Soms zijn borstprothesen na een paar jaar aan vervanging toe. Bijvoorbeeld als er sprake is van kapselvorming. Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje ofwel kapsel. Dat is een normale reactie van het lichaam. Soms trekt het kapsel zich samen, waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Dit kan pijnklachten geven. Vanwege deze klachten is bij sommige patiënten na een tijd een operatie nodig. Verder kan een borstprothese gaan lekken, al komt dit weinig voor. Ook dan moet de prothese vervangen worden. Het advies is bij geen klachten om de prothesen na tien jaar te laten controleren. Uiteraard kunt u zich eerder melden bij de plastisch chirurg als u wel klachten heeft. Of als u merkt dat de borst harder of dikker wordt.

Wat bespreekt de plastisch chirurg vooraf met u?

Soort borstprothesen

Bij het vervangen van de borstprothesen is het niet altijd nodig te kiezen voor het type prothese dat u al heeft. Soms kan dat ook niet. De plastisch chirurg bespreekt met u de voordelen en nadelen van verschillende soorten borstprothesen. De grootte van de prothesen verschilt per patiënt. Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur.

Plaats van de littekens

Verder bespreekt de chirurg de plaats van de littekens. Meestal wordt gekozen voor een operatie via de bestaande littekens, maar soms is dit niet mogelijk. Ook bespreekt de chirurg of de prothesen onder het klierweefsel of onder de borstspier komen. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft in beide gevallen goed uitvoerbaar.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: