Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Verstandskiezen

Wat zijn verstandskiezen?

Verstandskiezen zijn de achterste kiezen van het gebit, die rond het achttiende jaar bij de meeste mensen doorbreken. Vaak is er te weinig ruimte waardoor de kiezen scheef groeien en/of niet volledig doorbreken. De plaats rondom deze (half doorgebroken) kiezen is moeilijk schoon te houden met de tandenborstel. Met name in de onderkaak hopen etensresten zich dan makkelijk op, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Deze heeft pijn en koorts tot gevolg. Ook kunt u last krijgen van zwelling in de keel en het niet goed kunnen openen van de mond. Een half doorgebroken verstandskies kan ook aanleiding geven tot beschadiging van de kies ervóór.

Behandeling

Om bovenstaande te voorkomen is het mogelijk om één of meer verstandskiezen te verwijderen. De beste leeftijd om de kiezen te verwijderen ligt tussen de achttien en vijfentwintig jaar. De kans op volledige genezing van de wond is dan het grootst. De kans op schade aan het bot en aan het tandvlees is op die leeftijd klein.

Afhankelijk van de positie van de te verwijderen kies adviseert de kaakchirurg op welke manier de verstandskies wordt verwijderd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: