Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vernauwing van de plasbuis

Wat is een vernauwing van de plasbuis?

De plasbuis is een afvoerbuis voor urine. Bij een vernauwing (strictuur) van de plasbuis is de doorstroming van urine belemmerd. De vorm van de plasbuis is bij mannen en vrouwen heel verschillend. Bij beiden begint de buis aan de voorzijde van de blaas. Bij de vrouw is de plasbuis een korte buis van ongeveer drie centimeter die uitmondt tussen de kleine schaamlippen en vlak vóór de toegang van de vagina. Bij de man is de plasbuis ongeveer twintig centimeter lang; deze buis gaat van de blaas via de prostaat naar de penis en doorloopt de penis over de gehele lengte.

Klachten bij een vernauwing

Bij een vernauwing van de plasbuis gaat plassen moeilijker. Soms kan het zijn dat u uw blaas niet volledig kunt leegplassen. Hierdoor kunnen infecties ontstaan.

Oorzaken

Een vernauwing kan het gevolg zijn van een infectie of kan ontstaan door het langdurig dragen van een katheter, waardoor bindweefsel ontstaat in het slijmvlies van de blaas. Dit bindweefsel kan een vernauwing veroorzaken.

Behandeling

Een vernauwing is op te heffen door het oprekken van de plasbuis, en/of door klieven (Sachse) van de plasbuis. Soms is een uitwendige operatie (urethraplastiek) noodzakelijk. Uw uroloog legt u uit wat deze behandelingen inhouden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: