Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Verkleining van de neusschelpen (conchacaustiek)

In overleg met uw arts heeft u besloten uw neusschelpen te laten verkleinen onder plaatselijke verdoving om uw neuspassage te verbeteren. Hier leest u meer over de functie van de neus en wat u bij deze ingreep kunt verwachten.

Functie van de neus

De neus is er niet alleen om te kunnen ruiken, maar is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo filtert de neus meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen en maakt deze onschadelijk. Daarnaast draagt de neus bij aan de klank van de stem. Ook de afvloed van het traanvocht verloopt via de neus. 

Stoornissen in de functie van de neus 

Een verstopping van de neus ontstaat vaak doordat het slijmvlies van de neusschelpen gaat zwellen. Uw neusschelpen kunnen dikker worden als u verkouden of allergisch bent of soms als bijwerking van medicatie. Soms gebeurt dit ook zonder aanwijsbare reden. Uw neus raakt verstopt, soms aan beide kanten, soms afwisselend links en rechts. Deze klachten worden vaak erger als u ligt of als het warm is. Omdat uw neus verstopt is, kunt u ook problemen krijgen met slapen en/of snurken. De zwelling kan ook zorgen voor een vol gevoel in uw hoofd en oren en uw reukvermogen verminderen. Als uw neustussenschot scheef staat, speelt dat soms ook een rol.

Het verkleinen van uw neusschelpen door middel van een elektrisch stroompje kan deze klachten verhelpen. Deze ingreep heet een conchacaustiek. Overvloedig slijmvlies krimpt door littekenvorming. 

Screening op BRMO 

Voor de ingreep wordt u op BRMO gescreend. BRMO is de afkorting voor bijzonder resistente micro-organismen. Alle bacteriën die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica noemen we BMRO. De bekendste BRMO zijn: 

  • MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus)
  • VRE (Vancomycine Resistente Enterokok)
  • ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase)

Screening op BRMO betekent dat wij onderzoeken of u drager bent van een BRMO. Ook als u gezond bent, kunt u een BRMO bij u dragen. Meestal heeft u dan geen verschijnselen of klachten. Als u minder weerstand heeft, kunt u wel een infectie krijgen. Ook kunt u anderen besmetten. Daarom is het belangrijk om te weten of u drager bent. Zo voorkomen we bovendien dat u onnodig in afzondering wordt opgenomen. En kunnen we bij een infectie de juiste behandeling bieden.

Wanneer heeft u meer kans op BRMO? 

De kans dat u een BRMO bij u draagt, is groter als u: 

  • in de afgelopen twee maanden opgenomen bent in een buitenlands ziekenhuis;
  • behandeld bent in een buitenlands ziekenhuis;
  • vanwege uw beroep in contact komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • woont op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • ooit besmet bent geweest met een BRMO;
  • in contact komt met een drager van een BRMO.

We vragen hiernaar bij uw opname of behandeling op de polikliniek. Op basis van uw antwoorden en het onderzoek naar BRMO bepalen we of er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Hoe doen we onderzoek naar BRMO? 

We onderzoeken het liefst voor uw opname of behandeling of u drager bent van een BRMO. Soms wordt na de behandeling alsnog gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek. Dit doen we door met wattenstaafjes enkele uitstrijkjes te maken van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden. Deze wattenstaafjes worden onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer drie werkdagen is de uitslag bekend.

De ingreep 

De verkleining van uw neusschelpen vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de polikliniek of behandelkamer. U bent dus volledig bij kennis.

U krijgt in elk neusgat 2-3 watjes die doordrenkt zijn met een verdovingsmiddel. Deze watjes blijven ongeveer 15 minuten zitten. Hierna worden ze verwijderd. Het kan zijn dat u vervolgens nog een verdovingsmiddel in de onderste neusschelpen ingespoten krijgt met een dunne naald. Dit werkt vrijwel onmiddellijk.
Vervolgens vindt de behandeling plaats. Via uw neusingang raakt de KNO-arts beide neusschelpen op meerdere plaatsen aan met een dun zuigertje waar een stroompje doorheen gaat. In totaal duurt dit ongeveer vijf minuten (voor beide neusgaten).

Na de ingreep 

Na de ingreep kunt u direct naar huis. De verdoving is na ongeveer een uur uitgewerkt. Waarschijnlijk heeft u niet veel last van napijn. Is dat wel het geval, dan kunt u eventueel paracetamol gebruiken of een andere bij de drogist/supermarkt verkrijgbare pijnstiller. Houd u hierbij aan de dosering die op de bijsluiter staat.

Spoel uw neus regelmatig 

Het is belangrijk dat u gedurende drie tot vier weken uw neus minimaal twee tot drie keer per dag spoelt om uw neus te reinigen. Dit kunt u het beste doen met schoon, lauw kraanwater, bij voorkeur met een beet je zout erin opgelost (0,9% NaCl). Dit is per kopje water ongeveer een 1/2 afgestreken kleine theelepel of een mespunt keukenzout. Per liter water is het 1 afgestreken kleine eetlepel of dessertlepel. U kunt ook kant-en-klare zoutoplossing kopen bij de apotheek. De juiste zoutoplossing prikkelt, schrijnt of brandt niet in uw neus.

Manieren om te spoelen 

U kunt uw neus op meerdere manieren spoelen. Het is altijd belangrijk dat de eerder genoemde zoutoplossing rustig van voor naar achter door uw neus vloeit, zodat het zoute water slijm en korstjes meeneemt. Hoe kunt u spoelen? 

  • U kunt een zogenaamde “neuskannetje” te gebruiken, dat onder andere bij de apotheek verkrijgbaar is.
  • Een andere eenvoudige manier is om wat zoutwater in uw handpalm te scheppen en dit rustig op te snuiven tot het in de keel is gekomen.
  • In plaats van in uw handpalm kunt u het zoutwater ook in een ondiep kommetje doen en dit voor uw neus houden. U snuift het water op door uw neus “onder water” te houden.

Per keer spoelen snuift u zo 2-3 “slokjes” water door uw neus op. De eerste keer voelt dit misschien wat vreemd aan, maar al gauw heeft u door dat u het water dat via uw neus in de keel komt, heel gemakkelijk weer kunt uitspugen via uw mond. Slik de zoutoplossing dus niet door.

Bijwerkingen 

Eventuele bijwerkingen van de behandeling zijn: 

  • U kunt last krijgen van gering bloedverlies uit de neus. Dit duurt meestal niet lang en gaat vanzelf over.
  • Gedurende een paar weken is het mogelijk dat u last krijgt van korsten in uw neus en van meer slijm dan normaal.
  • De eerste paar dagen kunt u meer last krijgen van een verstopte neus door extra zwelling van de behandelde neusschelpen. In dit geval kunt u tijdelijk een neusspray met 1,0 mg/ml xylometazoline gebruiken (bijvoorbeeld Otrivin of een huismerk). Deze is verkrijgbaar bij uw drogist of apotheek.

Vanaf twee weken na de ingreep wordt het effect van de behandeling meestal goed merkbaar. Na vier tot zes weken komt u voor controle op de polikliniek terug.

Figuur: de onderste neusschelp rechts (links in de figuur) is verkleind 

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Uw behandelend arts beantwoordt deze graag.

Telefoonnummers 

Polikliniek KNO Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7780
Polikliniek KNO Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar: 088 - 005 9530

Als u in de eerste 24 uur na de poliklinische operatie ernstige klachten heeft, kunt u buiten kantoortijden de Spoedeisende Hulp bellen: 088 - 005 6680.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: