Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Visual Evoked Potential

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een VEP (Visual Evoked Potential) krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een VEP?

Bij een VEP wordt de oogzenuw geprikkeld met licht. Het zenuwstelsel geeft dan een signaal door aan de hersenen. Dit signaal wordt als het ware voor u vertaald, waardoor u de prikkel bewust kunt waarnemen en ‘iets ziet’, bijvoorbeeld licht of donker. Een laborant voert het onderzoek uit. Het doel van de VEP is om de geleidingssnelheid van de oogzenuw te meten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de aanmeldzuil op route 15 in Rijnstate Arnhem. De laborant zal met met een huidpotlood de positie van enkele elektroden uittekenen. Elektroden zijn kleine metalen plaatjes die contact maken met de hoofdhuid en de elektrische stroompjes van uw hersenen opvangen. Aan de plaatjes zijn draden bevestigd die de signalen doorgeven aan de meetapparatuur. De contactpunten worden eerst met een scrubcrème behandeld. Vervolgens worden de elektroden op de hoofdhuid geplakt met een kleefpasta.

We vragen u naar een monitor te kijken met witte en zwarte blokpatronen. Het is van belang dat u goed geconcentreerd blijft kijken naar het puntje op de monitor. De reacties van de oogzenuwen kunnen daardoor goed gemeten worden. Elk oog wordt afzonderlijk getest. Als u een bril draagt of contactlenzen heeft, moet u deze te dragen op de dag van het onderzoek. Na het onderzoek worden de elektroden verwijderd. Thuis kunt u uw haren wassen. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten tot één uur.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: