Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vaginale schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is de meest voorkomende infectie van de schaamlippen en/of de vagina. De oorzaak is vaak de schimmel Candida albicans. Bij een schimmelinfectie kunnen uw schaamlippen en/of vagina rood zijn, jeuken en een witte korrelige afscheiding geven. Soms is het plassen pijnlijk en kan pijn optreden bij vrijen.

Risicogroepen

Een schimmelinfectie komt vaker voor bij mensen die antibiotica of prednison gebruiken, gedurende een zwangerschap of bij mensen die lijden aan een niet goed gereguleerde suikerziekte of een verminderde afweer of algemene conditie hebben.

Preventie

Om schimmelinfecties te voorkomen, is het raadzaam uw vagina en de huid eromheen nooit met zeep te wassen, maar te spoelen met lauw water.

Behandeling

Candida kan worden behandeld met een crème of met medicijnen. De infectie kan bestreden worden met medicijnen die u of vaginaal of oraal inneemt. Soms is het noodzakelijk dat uw seksuele partner ook wordt behandeld. Als u voor de eerste keer een infectie heeft, dan is een eenmalige behandeling meestal voldoende. Heeft u steeds terugkerende infecties, dan kan een onderhoudsbehandeling worden voorgeschreven. Medicatie is zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: