Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Vaatonderzoek

In overleg met uw behandelend arts is er besloten dat u binnenkort een vaatonderzoek ondergaat in Rijnstate. Bij het onderzoek wordt nagegaan of uw bloedvaten goed functioneren. Hier kunt u lezen wat het onderzoek in grote lijnen inhoudt. 

Voorbereiding thuis 

U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen.

Het onderzoek 

Als u een afspraak heeft in Rijnstate Arnhem, dan kunt u zich melden in het Vasculair Centrum (route 59). Heeft u een afspraak in Rijnstate Zevenaar dan kunt u route 4 volgen en plaatsnemen in wachtruimte 17. Op beide locaties kunt u zich met uw Rijnstatekaart aanmelden bij de aanmeldzuil.

De vaatlaborant(e) haalt u op en brengt u naar de onderzoekskamer. De laborant(e) vraagt u om het te onderzoeken lichaamsdeel bloot te maken en voert het aangevraagde onderzoek uit. Op een later tijdstip wordt van het onderzoek een verslag gemaakt. 

Er zijn twee soorten vaatonderzoeken: 

Duplexonderzoek 

Bij een duplexonderzoek wordt, afhankelijk van uw klachten, uw hals, armen, buik of benen onderzocht. Via een echo kunnen we de kwaliteit van de wand van zowel de slagaders als aders bekijken.

Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekskamer met gedimd licht. Hierdoor is het beeldscherm goed zichtbaar voor de laborant(e). Op de plaats van het te onderzoeken bloedvat brengen we gel op de huid aan. De gel kan wat koud aanvoelen. Vervolgens beweegt de laborant(e) met een transducer over uw huid.

Doppleronderzoek 

Bij een doppleronderzoek registreren we de bloeddoorstroming en de bloeddruk van de te onderzoeken bloedvaten met behulp van geluidsgolven en een bloeddrukmeter. Dit bloedvatonderzoek wordt gedaan bij klachten aan de benen, armen, vingers of tenen.

Afhankelijk van het aantal onderzoeken, duurt het vaatonderzoek tussen de 15 en 90 minuten. Het kan langer duren als er meer moet worden bekeken. 

Uitslag 

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek. Uw arts bespreekt met u de uitslag.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling Vaatdiagnostiek, onderdeel van het Rijnstate Vasculair Centrum, via 088 - 005 7520.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: