Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Urolift-behandeling

U heeft een goedaardige vergroting van de prostaat. In overleg met uw uroloog heeft u besloten dat u hiervoor een Urolift-behandeling krijgt. Hier leest u wat deze ingreep inhoudt en wat u hiervan kunt verwachten.

Wat is een Urolift-behandeling?

Met een Urolift-behandeling brengen we het Urolift-systeem via de plasbuis in. Het drukt de prostaatkwabben, die uw plasstraal blokkeren samen en zet deze vast met een klein implantaat (een soort ankertje). Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de prostaatkwabben waardoor het plassen makkelijker gaat. Het Urolift-systeem trekt het prostaatweefsel aan de kant zodat de prostaat de plasbuis niet langer dichtdrukt.

Een Urolift-behandeling is een veilige en effectieve methode, die het krijgen van een erectie en zaadlozing niet vermindert. Een voordeel van deze methode is dat de arts niet hoeft te snijden en geen prostaatweefsel hoeft te verwijderen.

Wanneer krijgt u een Urolift-behandeling?

Een Urolift-behandeling wordt toegepast bij mannen die een (goedaardige) vergrote prostaat hebben. Dit is een aandoening die ”benigne prostaathyperplasie” (BPH) genoemd wordt. BPH is geen kanker. De prostaat is een klier die de plasbuis omringt. De plasbuis is de buis waardoor de urine het lichaam verlaat.

De prostaat

De prostaat is een klier die ongeveer zo groot is als een kastanje en weegt bij een volwassen man 10 tot 15 gram. Deze klier bestaat uit drie kwabben. Deze bevinden zich onder de ingang van de blaas en rondom de plasbuis. De plasbuis loopt van de blaas tot het uiteinde van de penis. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Wanneer de prostaat vergroot is, drukt deze tegen de blaas en de plasbuis. Dit kan het legen van de blaas moeilijker maken. U merkt dit doordat u problemen ondervindt bij het plassen.

Wat zijn mogelijke klachten van een vergrote prostaat?

Klachten die kunnen optreden bij een vergrote prostaat zijn:

  • Zwakke of langzame urinestraal
  • Het gevoel dat u uw blaas niet helemaal kunt legen
  • Moeilijk of vertraagd beginnen met plassen
  • Een haperende urinestroom
  • Nadruppelen
  • Hevige aandrang tot plassen
  • Vaak kleine hoeveelheden plassen
  • Ongewenst urineverlies
  • Overdag en ’s nachts vaak moeten plassen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: