Urodynamisch onderzoek (UDO)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Voor het onderzoek

Trek makkelijk zittende kleding aan. Tijdens het onderzoek houdt u uw bovenkleding aan. Het onderlichaam moet u wel ontbloten. Daarna plast u op een speciaal toilet, waarmee de kracht van de straal kan worden gemeten. Vervolgens gaat u liggen en brengt de verpleegkundige een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas om te controleren of uw blaas leeg is.

De verpleegkundige plakt een elektroden-plakker op een van uw bovenbenen en twee aan weerszijden van de anus om de spanning van de bekkenbodemspieren te kunnen registreren.
Daarna wordt er een dun kathetertje in de endeldarm geschoven. Hiermee kan de druk in de buik worden gemeten. Ook wordt er een dunne katheter via de plasbuis in de blaas gebracht waarmee de druk in blaas en plasbuis gemeten wordt. U krijgt een klittenband om uw bovenbeen om de katheters mee vast te leggen.
Het inbrengen van de katheters is vrijwel pijnloos. Probeer wel zo goed mogelijk te ontspannen. Als alles goed zit, helpt de verpleegkundige u te gaan zitten. Hierna begint het onderzoek.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: