Urinestoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Leven met een urinestoma

In de eerste periode nadat de stoma is aangelegd, moet u wennen. Uw lichaam werkt anders. Misschien gaan dingen net even anders dan u gewend was, maar u kunt leren leven met een stoma. Hieronder staan een aantal adviezen en tips die u hierbij kunnen helpen.

Praten over uw stoma 

Het kan fijn zijn als u over uw ziekte en de stoma praat met uw naasten. Zij zullen dan sneller en beter met de situatie vertrouwd raken. Via de stomavereniging kunt u in contact komen met andere stomadragers.

Stomavereniging 
De Stomavereniging is een vereniging voor en door mensen met een stoma. Hier worden ervaringen van stomadragers verzameld en gedeeld. De Stomavereniging vindt het belangrijk om waarde aan het leven van mensen met een stoma toe te voegen. De vereniging zet zich in voor een optimale kwaliteit van leven van stomadragers.

Op de website www.stomavereniging.nl staat veel informatie over stoma’s, stomazorg, materialen, leven met een stoma, enzovoorts.

Kleding 

U kunt meestal de kleding dragen die u wilt. Een strakke riem ter hoogte van de stoma kunt u beter niet dragen, omdat dit problemen kan geven. Bent u gewend een korset of corselet te dragen, dan kan deze als dat nodig is worden aangepast. Ter hoogte van de stoma wordt dan een uitsparing gemaakt.

Eten en drinken 

Na de operatie herstelt uw lichaam zich langzaam. Uw dieet wordt uitgebreid en als uw darmen weer goed functioneren, kunt u in principe weer alles eten. Zorg ervoor dat u twee liter per dag drinkt om ervoor te zorgen dat u genoeg urine aanmaakt.
U hoeft niet extra te drinken als u een vochtbeperkt dieet volgt!

Dagelijkse verzorging 

U kunt met een stoma gewoon douchen. Zodra de plastic buisjes zijn verwijderd kunt u dit doen zonder stomamateriaal als u dat wilt. Houd u er dan wel rekening mee dat er urine uit de stoma komt. Houd in dat geval zacht toiletpapier of gazen bij de hand. U hoeft niet bang te zijn dat er water in de stoma loopt.

Gebruik geen zeep, babydoekjes, lotion of zalf bij de verzorging van de stoma. Deze zijn vaak te vet, waardoor het stomamateriaal minder goed blijft plakken. Gebruik alleen barrièrecrème of -spray als de stomaverpleegkundige die heeft voorgeschreven.

Verwijder de haren rondom uw stoma regelmatig met een wegwerpscheermesje. Houd ter bescherming een gaasje of een stukje toiletpapier op de stoma. Beweeg bij het scheren van de stoma af. Gebruik geen ontharingscrème, want die kan huidirritaties veroorzaken. De huidplaat moet precies passen rond de stoma om huidirritatie door urine te voorkomen.

Geur 

De opvangzakjes horen reukloos te zijn. Toch kan er door lekkage of een slechte hechting op de huid geur ontstaan. Neem in dat geval contact op met de stomaverpleegkundige.

Werk 

Met een stoma kunt u in principe gewoon werken. Zware lichamelijk werk kan soms problemen opleveren. Ook is het belangrijk een juiste tiltechniek te gebruiken. Bespreek met uw behandelend arts of en wanneer u uw werkzaamheden weer kunt oppakken.

Sport en hobby's 

Er is meestal geen reden om na de operatie te stoppen met uw hobby's of sport. U kunt ook gewoon zwemmen met een stoma. Bij contactsporten en andere vragen over sport en hobby’s kunt u uiteraard overleggen met de stomaverpleegkundige.

Seksualiteit 

Deze operatie kan gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Zenuwen en bloedvaten kunnen beschadigd raken. Bij mannen kan dit leiden tot erectiestoornissen. Bij vrouwen kan dit tot gevolg hebben dat de vagina minder vochtig wordt en het gevoel bestaat ’van onder doof te zijn’. Ook het feit dat er een stoma/stomazakje op uw lichaam zit, kan een belemmering zijn in uw seksuele beleving. Bij vragen of problemen kunt u dit bespreken met uw behandelend arts of stomaverpleegkundige.

Vakantie 

Gaat u kort na de operatie op vakantie naar het buitenland? Bespreek uw vakantieplannen dan met uw behandelend arts en de stomaverpleegkundige.

Neem voor een vakantie naar het buitenland deze voorzorgsmaatregelen: 

 • Neem voldoende opvangmateriaal mee. Als u een medische verklaring van de stomaverpleegkundige laat zien, mag u bij sommige luchtvaartmaatschappijen vijf kilo extra bagage meenemen. U kunt het beste bij de boeking aangeven dat u stomadrager bent en daarom graag extra bagage zou willen meenemen.
 • Schrijf de artikelnummers van het materiaal dat u gebruikt op het medisch paspoort dat u bij de stomaverpleegkundige kunt krijgen.
 • Verdeel het opvangmateriaal over uw bagage, ook in uw handbagage. Zo heeft u altijd materiaal bij u, ook als een deel van uw bagage kwijtraakt.
 • Op de website van de Stomavereniging vindt u nog meer tips voor uw vakantie www.stomavereniging.nl.

Vergoedingen 

Het meeste stomamateriaal wordt vergoed door uw verzekering. De kosten van het stomamateriaal vallen onder het eigen risico. Vraag uw zorgverzekering naar de vergoeding en vraag naar de voorwaarden waar u uw materialen kunt bestellen. 

Tips 

 1. De beste tijd om het materiaal te verwisselen is ’s morgens voor het eten. De stoma is dan het minst productief.
 2. Blijf altijd voldoende drinken, ook als u zich niet lekker voelt. Twee liter per dag is raadzaam (behalve als u een vochtbeperkt dieet volgt).
 3. Houd uw lichaamsgewicht in de gaten.
 4. U kunt de stoma verzorgen met kraanwater.
 5. In plaats van gazen kunt u ook washandjes of zacht toiletpapier gebruiken.
 6. Gebruik alleen de barrièrecrème of -spray als die door de stomaverpleegkundige is voorgeschreven.
 7. Zorg dat u altijd opvangmateriaal bij u heeft, zelfs wanneer u maar een uurtje van huis gaat of bent.
 8. Leer naam, merk en maat van het opvangmateriaal uit uw hoofd of schrijf deze informatie op.
 9. Zorg altijd dat u voldoende opvangmateriaal heeft. Bestel tijdig nieuwe voorraad.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: