Urinestoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De urinestoma

De urinestoma 

De urinestoma wordt gemaakt van een stukje dunne darm van ongeveer 15cm. Deze wordt aan één kant gesloten en de urineleiders worden erin gehecht. De andere kant wordt door de buikwand heen gehaald en als stoma in de huid gehecht. Er ontstaat op deze manier een doorvoerkanaaltje voor urine. De plaats van de urinestoma is meestal op de rechter buikhelft.
De stoma ziet er rood doorbloed uit, zoals de binnenkant van de wang en is gevoelloos. De stoma heeft geen kringspier. Dit betekent dat de urine eruit loopt, u heeft er geen controle over. Om de urine op te vangen wordt een zakje op de buik geplakt. De eerste weken zitten er in de stoma twee plastic slangetjes, deze zitten in de urineleiders naar de nieren. De urine komt via deze slangetjes uit de stoma. Dit zorgt ervoor dat de inwendige hechtingen goed kunnen genezen. Deze slangetjes worden op de polikliniek verwijderd.

Urinestoma
Plaats stoma rechts op de buik
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: