Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Urinestoma

U wordt binnenkort geopereerd om een urinestoma (ook wel urostoma) te laten plaatsen. Hiervoor wordt u binnenkort geopereerd. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Oncologie-Urologie. Hier leest u meer over deze operatie. 

Over de nieren en de urinewegen 

Nieren en urinewegen

In de nieren wordt het bloed gefilterd en de afvalstoffen worden eruit gehaald. Deze afvalstoffen worden afgevoerd in de vorm van urine. In het nierbekken wordt de urine verzameld en van daaruit door de urineleiders vervoerd naar de blaas. Er past meestal een ruime hoeveelheid urine in de blaas. Als de blaas vol is, geeft het lichaam een seintje dat de blaas geleegd moet worden.

Als de blaas niet goed werkt of als deze vanwege een ziekte verwijderd moet worden, kan een stoma aangelegd worden. Het woord stoma komt uit het Grieks en betekent mond of uitmonding. Een stoma is letterlijk een kunstmatige uitmonding op de buik. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: