Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Unit Jongeren

Als je deze informatie krijgt van een medewerker in het ziekenhuis, is er meestal het volgende aan de hand: 

 • je wordt binnenkort opgenomen voor een operatie of onderzoek
 • je bent met spoed opgenomen voor een operatie of onderzoek

Naar het ziekenhuis

 Alle kinderen en jongeren van nul tot en met achttien jaar die voor operatie of onderzoek komen worden opgenomen in het Kindercentrum.
Het Kindercentrum bestaat uit vier verschillende units. 

 • unit Kinderen (tot twaalf jaar)
 • unit Infectieziekten (tot twaalf jaar)
 • unit Jongeren (twaalf tot en met achttien jaar)
 • Dagbehandeling Kinderen/ Jongeren

Voorbereiding op je opname 

Als je geopereerd moet worden, kom je voor de operatie op het preoperatieve spreekuur (POS). De anesthesioloog onderzoekt dan of je de operatie goed en veilig kunt doorstaan. Hier kun je ook je vragen stellen, over bijvoorbeeld de narcose. Vaak kom je direct bij het preoperatieve spreekuur (POS) terecht nadat je door de arts op de operatielijst bent gezet. Bij een spoedopname ziet de anesthesist jou meestal vlak voor de operatie in het operatiecomplex.

De afdeling Opnameplanning geeft je een week van tevoren, telefonisch of schriftelijk, de opnamedatum door. Heb je tussentijds vragen over hoe lang de wachttijd is, of wil je je wensen over de opnamedatum doorgeven (vakanties en dergelijke), dan kun je bellen met de afdeling Opnameplanning. Graag bellen tussen 9.00 en 16.00 uur, telefoonnummer: 088 - 005 7700. Zorg dat jij je Rijnstatekaart bij de hand hebt.

Als je de afgelopen twee maanden korte of langere tijd opgenomen bent geweest in een ziekenhuis in het buitenland, geef dit dan door aan de afdeling Opnameplanning.

Vragen of onduidelijkheden 

Heb je voor de operatie, ingreep of het onderzoek nog vragen, zijn er onduidelijkheden of wil je van tevoren de afdeling al een keer zien? Neem dan contact op met de medisch pedagogisch zorgverleners. Zij zal dan samen met jou een afspraak plannen. Het telefoonnummer van de medisch pedagogisch zorgverlener vind je onder Contact.

Oproep voor je opname 

De dag voordat je opgenomen wordt weet de verpleging hoe laat je ongeveer de volgende dag wordt geopereerd of het onderzoek krijgt . Een verpleegkundige geeft dit telefonisch aan jou of je ouders door. Ook vertelt ze hoe laat je op de unit Jongeren wordt verwacht en vanaf welk tijdstip je niet meer mag eten en of drinken.

Belangrijk om te weten is dat je tijdens de operatie geen make-up of nagellak op mag hebben en geen sieraden of piercings mag dragen. Deze doe je voor de operatie af. Een van je ouders mag mee naar de operatiekamer en mag bij je blijven totdat je slaapt. Die ouder mag op de operatiekamer ook geen sieraden dragen. In de voorbereidingsruimte (holding) van de operatiekamer kun je samen wachten voor de operatie begint. Dit kan twintig minuten duren. Een van je ouders is ook bij je op de uitslaapkamer als je wakker wordt na de operatie.

Wat neem je mee van thuis?  

 • medicijnen die je thuis gebruikt of je medicijnlijst;
 • toiletartikelen;
 • (nacht)kleding, kamerjas en pantoffels;
 • koptelefoon voor de geluidsapparatuur bij je bed. Je kunt ook gratis een koptelefoon afhalen bij de patiëntenontvangstbalie of vragen op de afdeling;
 • eventuele dieetlijst;
 • schoolspullen (als je wat langer moet blijven);
 • telefoonnummers van contactpersonen, bijvoorbeeld van je ouders, verzorgers of familie. In bijzondere gevallen kunnen zij worden gebeld.

Laat kostbare spullen zoveel mogelijk thuis en neem weinig geld mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk als je iets kwijtraakt. Er zijn op de unit kluisjes aanwezig waar je eventueel spullen in op kunt bergen.

Uitstel van je opname 

Wanneer je kort voor je opname erg verkouden bent of koorts (boven de 38 graden) hebt, neem dan contact op met de unit Jongeren. In overleg met de arts wordt dan gekeken of je opname misschien uitgesteld moet worden.

De opname 

Inschrijving 

Je wordt op de afgesproken dag verwacht bij de patiëntenontvangstbalie in de centrale hal van het ziekenhuis (het Atrium). Neem je zorgverzekeringpas, Rijnstatekaart en identiteitsbewijs mee.

Bij de ontvangstbalie worden je persoonlijke gegevens, zoals naam, adres en geboortedatum gecontroleerd. Deze gegevens worden in het computersysteem opgeslagen. Daarna ga je naar de unit waar een verpleegkundige een opnamegesprek met je heeft en je rondleidt over de afdeling 

Opnamegesprek 

Tijdens het opnamegesprek neemt de verpleegkundige samen met jou een vragenlijst door. Zij vraagt dan onder andere wat je al weet over de operatie of het onderzoek. medicijngebruik, hobby's, school, werk enzovoort.

Ook wordt er gesproken over: 

 • de verpleegkundige zorg die je nodig hebt;
 •  eventueel een dieet;
 • voorbereidingen voor je onderzoek, behandeling of operatie;
 • de gevolgen van jouw opname voor de thuissituatie.

Dit is ook een prima gelegenheid om je eigen vragen te stellen.

Elektronisch patiëntendossier (EPD) 

Alle gegevens van het opnamegesprek worden genoteerd in het elektronisch patiëntendossier. De verpleegkundige en de arts houden elke dag de bijzonderheden over jouw gezondheid en je behandeling in dit patiëntendossier bij. Alleen ziekenhuismedewerkers die bij jouw behandeling betrokken zijn mogen dit dossier inzien. Zij hebben hierover geheimhoudingsplicht. Uitslagen van onderzoeken, zoals bloedprikken en röntgenonderzoek, krijg je van de arts te horen. Wanneer je zelf jouw dossier wilt lezen dan kun je dit vragen aan de verpleegkundige die jou verzorgt.

Informatie voor je familie 

De verpleegkundigen geven alleen informatie over jouw gezondheidstoestand aan de twee contactpersonen die je hebt doorgegeven. Andere familie, vrienden en kennissen kunnen over jouw gezondheidstoestand alleen informatie krijgen van jouw contactpersonen.

Voorbereiding op je operatie of onderzoek 

De medisch pedagogisch zorgverlener of de verpleegkundige bereidt je meestal voor op de operatie of het onderzoek. Met behulp van een fotoboek krijg je uitleg over wat er gaat gebeuren. Je mag ook vragen stellen, geen enkele vraag is raar. Het kan zelfs zijn dat je er minder zenuwachtig door wordt.
Bij een (spoed)operatie mag één van je ouders erbij zijn als je narcose krijgt, tenzij de anesthesioloog dit medisch niet verantwoord vindt. De verpleegkundige overlegt dit met de anesthesioloog.

Spoedopname 

Het kan zijn dat je plotseling bent opgenomen. De voorbereiding voor onderzoeken of een operatie kan dan anders verlopen. De arts en de verpleegkundige geven je dan soms pas achteraf uitgebreid informatie over het onderzoek of de operatie die je hebt gehad. Ze proberen je vooraf wel kort uit te leggen wat er met je gaat gebeuren.

Meten van pijn 

Tijdens jouw opname houdt de verpleegkundige een pijnscore bij om te meten hoeveel pijn je hebt. Zo kunnen we bepalen welke medicijnen je nodig hebt zodat je zo min mogelijk pijn hebt.

Geïsoleerd verplegen 

Het kan zijn dat je alleen op een kamer moet liggen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je wordt opgenomen met een besmettelijke ziekte of als je door je lichamelijke conditie gevoeliger bent voor infecties. Soms zijn er extra maatregelen nodig. Deze bespreekt de afdeling dan met je. 

 

Post 

Wanneer je in het ziekenhuis ligt is het fijn om post te ontvangen. Als je onderstaand adres aan familie en vrienden doorgeeft, komt post voor jou goed bij ons aan.

Jouw naam
Rijnstate Arnhem
Unit Jongeren, kamer ………
Wagnerlaan 55
6815 AD Arnhem 

Op de afdeling 

Dagindeling 

Op de unit Jongeren is de dag als volgt ingedeeld:

 •  7.30 uur wakker worden, eventueel temperatuur opnemen
 •  8.00 uur ontbijt, voor of na het ontbijt kun je douchen of jezelf wassen
 • 10.00-12.00 uur bezoektijd
 • 12.00 uur lunch
 • 14.00-20.00 uur bezoektijd
 • 17.30 uur warme maaltijd
 • 22.00 uur je gaat naar je eigen kamer

De verpleegkundige plant in overleg met jou tijd in voor onderzoek, therapie, behandeling en schoolwerk.

Je mag met of zonder bezoek de afdeling verlaten om bijvoorbeeld naar de centrale hal te gaan. Laat wel aan de verpleegkundige weten wanneer je de afdeling verlaat en waar je naar toe gaat.

Bezoek 

Je gezinsleden of verzorgers zijn de hele dag welkom. Andere familieleden en vrienden mogen van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 20.00 uur op bezoek komen Het liefst niet meer dan twee personen tegelijk. 
Zorg in overleg met je ouders of verzorgers voor een goede spreiding van je bezoek.

Het is niet de bedoeling dat de bezoekers van de unit Jongeren een kijkje gaan nemen op de andere units of afdelingen, dit in verband met privacy van andere patiënten.

Rooming-in 

Een van je ouders of verzorgers mag ook ‘s nacht bij jou in het ziekenhuis blijven (rooming-in). Er komt dan een stretcher naast jouw bed te staan. Degene die bij jou blijft krijgt ook een ontbijt. Andere maaltijden zijn te koop in het personeelsrestaurant op de tweede etage. In het personeelsrestaurant kan met pin betaald worden. Er mag ook eten van thuis meegenomen worden. In de ouderkamer staat een magnetron. Meer informatie lees je op het informatieblad rooming-in op je kamer.

Eten en drinken 

Elke dag komt de serviceassistente langs om je ontbijt en lunch te brengen. Voor de avondmaaltijd kun je jouw keuze doorgeven vanaf een menukaart. Wanneer je een dieet volgt, dan is je keuzemogelijkheid hierop aangepast. Heb je wensen, vragen of klachten over het eten, dan kun je terecht bij de serviceassistente. Je mag natuurlijk ook eten en drinken van thuis meenemen. Dit kan bewaard en opgewarmd worden in de ouderkamer.

Veilig voedsel 

Wij gaan heel zorgvuldig om met het eten dat je krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat ook jij weet hoe je met ons eten en met eventueel meegebrachte etenswaren het best kunt omgaan. Zo help je te voorkomen dat je ziek wordt door het eten van 'besmet' voedsel. Je kunt de serviceassistente vragen om informatie en adviezen over voedselveiligheid.

Screening op ondervoeding 

Ondervoeding door ziekte is in een ziekenhuis een veel voorkomend probleem. Onder andere daarom word je bij opname gewogen en gemeten. De (kinder)arts kan aan de hand van deze gegevens beoordelen of je extra aandacht nodig hebt. Wanneer dat nodig is, krijg je hulp van een diëtiste.

Patiëntveiligheidskaart 

Wij zijn erg alert op patiëntveiligheid. Er is een speciale patiëntveiligheidskaart ontwikkeld om je daarover mee te laten denken. Hieronder zie je twee afbeeldingen van de veiligheidskaart.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: