1. Trommelvliesbuisjes
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Trommelvliesbuisjes

Vocht in het middenoor

Vocht achter het trommelvlies, in het middenoor, komt bij kinderen vaak voor. Dit komt omdat bij kinderen de buis van Eustachius, die van de neus naar het middenoor loopt, veel sneller verstopt zit. Normaal is het zo, dat als je slikt of gaapt er lucht van de neus naar het middenoor gaat, maar als die buis verstopt zit komt er geen lucht in het middenoor en hoopt er zich vocht op. Door dit vocht is het gehoor minder en het kan een druk in het oor geven. Het vocht kan ook gaan ontsteken, dat heet een middenoorontsteking. Dit geeft pijn, vaak koorts en het kind kan er heel ziek van worden.

Als het vocht er heel lang zit dan kan het klachten geven op school door de slechthorendheid en bij kleine kinderen kan het de taal-spraakontwikkeling vertragen.

Behandeling

De KNO-arts kan trommelvliesbuisjes plaatsen bij uw kind. Dit zijn heel kleine buisjes, niet groter dan een speldenknop, die in het trommelvlies geplaatst worden. Het buisje maakt een opening in het trommelvlies, zodat het vocht afgevoerd kan worden. Door het buisje kan er tevens lucht in de holte achter het trommelvlies komen ook als de buis van Eustachius verstopt zit. Het slijmvlies van het middenoor wordt daardoor rustig en zal minder vocht produceren.

Onze specialismen

voor deze aandoening