Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Opname op de verpleegafdeling

Ongeveer één week voor de operatie krijgt u de definitieve operatiedatum van de afdeling Opnameplanning. U hoort wanneer u wordt opgenomen en waar u zich mag melden.

Wanneer u wordt opgenomen hangt af van uw conditie en het operatieprogramma. Staat u als eerste op het programma, dan wordt u de avond voor de operatie om 20.00 uur opgenomen en anders op de dag van de operatie.

Wat moet u meenemen? 

  • uw Rijnstatekaart
  • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking
  • toiletartikelen
  • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt wandelen, nachtkleding, pantoffels/slippers waarmee u niet uitglijdt
  • eventueel een tijdschrift of boek
  • naam en telefoonnummer van een contactpersoon

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten.

Opname op de avond voor de operatie

De verpleegkundige houdt als u wordt opgenomen een opnamegesprek met u. Ook voert zij een aantal controles uit: bloeddruk, temperatuur, hartslag Ze informeert u over de gang van zaken op de afdeling en laat u de afdeling zien. Verder krijgt u een injectie met Fraxiparine. Dat is een medicijn om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). Om het laatste stukje van de dikke darm te reinigen, krijgt u een darmspoeling (klysma) toegediend op de avond voor de operatie. Ten slotte neemt een laborant bloed bij u af. Tot middernacht (0.00 uur) mag u alles eten en drinken. Daarna mag u alleen nog heldere dranken drinken, zoals water, thee, limonade en koffie zonder melk (tot twee uur voor de operatie).

Opname op de dag van de operatie 

Voordat u naar de verpleegafdeling gaat, mag u bloed laten afnemen bij het laboratorium. Bij aankomst in het ziekenhuis stuurt de medewerker van de ontvangstbalie u door.
Op de verpleegafdeling houdt de verpleegkundige bij opname een opnamegesprek met u. Ook doet zij een aantal controles: bloeddruk, temperatuur, hartslag. Ze informeert u over de gang van zaken op de afdeling en laat u de afdeling zien. Direct na het opnamegesprek krijgt u een darmspoeling (klysma) om het laatste stukje van de dikke darm te reinigen. Na de operatie krijgt u Fraxiparine. Dat is een medicijn om te voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose).

Tijdstip van operatie 
De arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen hoe laat u geopereerd wordt. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kan er een spoedoperatie tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geopereerd dan gepland was.

Drinkvoeding preOp 

U krijgt tijdens het voorbereidende gesprek flesjes PreOp mee van de GIO-verpleegkundige. PreOp is drinkvoeding. Het is een helder drankje met citroensmaak, dat vooral bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat u beter en sneller herstelt als u vóór de operatie PreOp drinkt.
Als u in de avond wordt opgenomen, vertelt de verpleegkundige u wanneer u deze drinkvoeding mag innemen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u deze flesjes leegdrinken voordat u wordt opgenomen. Als u diabetespatiënt bent, mag u preOp niet gebruiken, omdat er veel koolhydraten/suikers in zitten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: