Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Naar huis

Wat gebeurt er als u weer naar huis gaat? 

Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Meestal is dit één tot twee weken na ontslag.
U mag uw eigen medicijnen weer innemen, behalve als iets anders met u is afgesproken. Recepten voor nieuwe medicijnen of voor verbandmaterialen krijgt u van de apothekersassistent op de afdeling.
Paracetamol kunt u kopen bij drogist en apotheek. U mag per 24 uur maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram paracetamol innemen, behalve als uw dokter u een ander advies heeft gegeven.
Het ziekenhuis stuurt de ontslagbrief digitaal naar uw huisarts.

Weefselonderzoek 

Al het weefsel dat tijdens de operatie is verwijderd, wordt op het laboratorium onder de microscoop onderzocht. Hierbij wordt gekeken of de afwijking volledig is verwijderd en of mogelijk een deel van het weefsel kwaadaardig is. Als het weefsel kwaadaardig is en het gaat om een gevorderd stadium van kwaadaardigheid, kan de arts in overleg met u alsnog besluiten om een grote operatie te doen. Hierbij kunnen ook de lymfklieren rondom de darm worden verwijderd.

De uitslag van het weefselonderzoek is meestal zeven dagen na de operatie bekend. Er wordt een afspraak met u gemaakt om de uitslag te bespreken. Omdat u maar kort wordt opgenomen voor deze operatie, gebeurt deze afspraak meestal op de polikliniek.

Leefregels 

U kunt kort na de operatie wat pijnklachten aan uw anus hebben en meestal verliest u de eerste één tot twee weken bloed als u ontlasting heeft. Daarnaast kunt u ontlasting en windjes de eerste tijd na de operatie niet zo goed ophouden. Meestal gaat dit voorbij en wordt het weer normaal na een paar weken tot een paar maanden. Probeer na de operatie niet te persen als u ontlasting heeft.

Gebruik geen zetpillen en geef uzelf geen klysma’s. Meet uw temperatuur niet via uw anus. Eet vezelrijk en drink voldoende (minimaal twee liter per dag). Als u koorts krijgt of als de pijn bij het zitten niet verdwijnt of zelfs erger wordt, neem dan contact op met de GIO-verpleegkundige.

Nacontrole 

Na de operatie wordt bij u regelmatig een endoscopie gedaan, om te controleren of de verwijderde afwijking wegblijft. Ook wordt gecontroleerd of er geen andere poliepen in de darm ontstaan.

Als bij u een kleine kwaadaardigheid is verwijderd met TEM, dan krijgt u tijdens de nacontrole ook regelmatig bloedonderzoek en vaak ook een MRI-scan.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: