Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie? 

De eerste tijd na de operatie wordt u op de uitslaapkamer (recovery) in de gaten gehouden tot u wakker genoeg bent en de pijnklachten dragelijk zijn. Afhankelijk van de situatie kan dit één tot een paar uur duren.

U wordt op de uitslaapkamer goed in de gaten gehouden. U bent verbonden met een monitor, die uw vitale functies meet, zoals de bloeddruk. Verder is er tijdens de operatie een katheter in de blaas ingebracht om uw plas af te lopen. Het infuus en de blaaskatheter worden zo snel mogelijk na de operatie weer verwijderd.
In de uitslaapkamer krijgt u een glaasje water of een ijsje aangeboden. Als u weer terug bent op de verpleegafdeling, belt de verpleegkundige uw contactpersoon om te vertellen dat u op de afdeling bent aangekomen. Na de operatie mag u over het algemeen weer alles eten en drinken.

U krijgt vanaf de eerste dag na de operatie gedurende een week twee keer per dag laxerende tabletten waarop u moet kauwen. Deze bevorderen de werking van de dikke darm en voorkomen verstopping van de darmen. Na een week kunt u zo nodig Movicolon gebruiken, dit heeft ook een laxerende werking. Het is belangrijk om vezelrijke voeding te nemen en per 24 uur minimaal twee liter vocht te drinken.

Als pijnstiller krijgt u paracetamol voorgeschreven. Hiervan mag u vier keer per dag twee tabletten innemen, behalve als u een ander advies heeft gekregen. Als de pijnklachten niet dragelijk zijn, kan er een sterkere pijnstiller voorgeschreven worden. Probeer hier zo snel mogelijk weer mee te stoppen, omdat deze medicijnen vaak verslavend zijn.

Als u geen complicaties krijgt en uw conditie laat het toe, dan mag u de dag na de operatie naar huis. Het is niet nodig dat u al ontlasting heeft gehad voordat u naar huis gaat. Na zeven tot tien dagen is de uitslag van het weefselonderzoek bekend. De uitslag vertellen wij u op de polikliniek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: