Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM) krijgt. Hier leest u meer informatie over een TEM-operatie. Ook leest u hoe u actief kunt meewerken aan een sneller herstel.

Lees deze informatie goed 

Het is belangrijk dat u weet wat er rond de operatie gebeurt en hoe u actief kunt meewerken aan een sneller herstel. Lees deze informatie daarom goed. Deze sluit aan bij de mondelinge informatie die u van tevoren krijgt over de operatie en de opname. Die informatie krijgt u van de chirurg en een verpleegkundige die is gespecialiseerd in kanker in het maag-darmkanaal: een gastro-intestinaal oncologieverpleegkundige (afgekort: GIO-verpleegkundige).

Wat is Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)? 

Transanale Endoscopische Microchirurgie is een operatietechniek. Met deze techniek kunnen afwijkingen in het laatste gedeelte van de dikke darm (de endeldarm) verwijderd worden via de anus. Bij deze operatie wordt een buis via de anus ingebracht en wordt met speciale instrumenten de afwijking verwijderd. De chirurg ziet hierbij op een scherm een driedimensionaal beeld dat iets vergroot is.

Deze operatietechniek wordt vooral gebruikt bij goedaardige gezwellen van de endeldarm. De operatie kan ook worden gedaan bij een kwaadaardig gezwel van de endeldarm, maar alleen als het gezwel in een vroeg stadium is. Meestal zit de afwijking in het gebied dat vanaf de anus tot ongeveer 15 of 20 centimeter naar binnen loopt. 

Waarom krijgt u een TEM-operatie? 

U bent naar de chirurg verwezen, omdat u een gezwel in de endeldarm heeft. Uw behandelend specialist vindt TEM de beste manier om het gezwel te verwijderen, vanwege de grootte en het soort gezwel. 

Hoe wordt vastgesteld wat u heeft? 

Meestal heeft u een endoscopie gehad om vast te stellen wat u heeft. Het kan nodig zijn om ook nog een MRI-scan of een endoscopische echografie uit te voeren. Als de arts bijna zeker weet dat het geen kwaadaardig gezwel is, zijn deze extra onderzoeken meestal niet nodig.
Daarnaast stellen wij u een aantal vragen. Zo vragen wij u dringend om te vertellen of u uw ontlasting goed kunt ophouden of dat u per ongeluk wel eens wat ontlasting verliest. Ook vraagt de chirurg u of u ooit een operatie heeft gehad aan de anus of in de buik. De operatie wordt gedaan onder algehele anesthesie (narcose).

Over de dikke darm 

Wat doet de dikke darm? 
De dikke darm is het laatste deel van ons spijsverteringskanaal. Wat we eten komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm terecht in de dikke darm. In de dikke darm worden vitaminen en vocht uit het eten opgenomen in het bloed. De inhoud van de dikke darm wordt zo omgezet in normale ontlasting.

Waar ligt de dikke darm? 
De dikke darm is ongeveer 150 centimeter lang en bestaat uit een aantal delen (bekijk ook de afbeelding): 

  1. Rechtsonder in de buik ligt de blindedarm (coecum). De dunne darm komt hierop uit. Aan de blindedarm zit het wormvormig aanhangsel (de appendix).
  2. Rechts in de buik loopt het opstijgende deel van de dikke darm (colon ascendens) tot aan de lever.
  3. Bij de lever maakt de dikke darm een bocht. Die loopt onder de maag naar links. Dit heet het dwarslopende deel (colon transversum).
  4. Dan maakt de dikke darm weer een bocht en loopt hij links in de buik naar beneden: het dalende deel (colon descendens). Dit gaat over in een S-bocht (sigmoïd).
  5. Het laatste deel van de dikke darm bestaat uit de endeldarm (rectum), die eindigt met de sluitspier (anus).
Spijsverteringsstelsel
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: