Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Tracheacanule

Wat is een tracheacanule?

De tracheacanule is een kunststof buisje dat in de luchtpijp is ingebracht, waardoor u makkelijker kunt ademen. Als u een tracheacanule heeft gekregen dan kan dit diverse oorzaken hebben, zoals moeilijk kunnen ademen, niet kunnen ophoesten van slijm of kanker in het hoofd-halsgebied. Door de tracheacanule kan het moeilijk zijn om te praten. De logopedist bekijkt welke mogelijkheden er zijn om te kunnen communiceren. Ook kan het slikken moeizaam gaan. Er wordt dan gekeken of het mogelijk is om wat te eten en te drinken en op welke manier dit het beste kan worden gedaan.

Logopedie tijdens opname in het ziekenhuis

De plaatsing van een tracheacanule kan soms worden gepland, maar ook onverwachts gebeuren. Als de verwachting is dat u uiteindelijk zonder tracheacanule kan, dan maakt logopedie een revalidatieplan samen met de arts. Daarbij bekijken we hoe het slikken gaat, of praten mogelijk is en of u voldoende (hoest)kracht heeft. De canule wordt verwijderd als u voldoende via de natuurlijke weg kunt ademhalen en krachtig kunt ophoesten. Daarnaast is het belangrijk dat u uw speeksel kunt doorslikken.

Soms kan een tracheacanule permanent nodig zijn. Ook dan wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn voor het spreken en slikken.

Poliklinische logopedie

De logopedist stelt een aantal vragen over het verloop tot nu toe, de aard van uw klachten en uw verwachtingen. Daarna wordt bekeken welke soort tracheacanule u heeft en welke mogelijkheden deze heeft. Tevens kijkt de logopedist hoe het slikken gaat en of het mogelijk is om met de tracheacanule te eten en te drinken. Belangrijk hierbij is dat dit veilig verloopt, dus zonder verslikken. Daarnaast worden de communicatiemogelijkheden onderzocht. Allereerst kijken we of spreken mogelijk is. Als dit niet het geval is dan zoeken we naar alternatieve communicatiemogelijkheden.

Lees meer in onze folder Tracheacanule.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: