Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Totaal extractie onder algehele narcose

Met u is vandaag besproken dat u onder algehele anaesthesie (narcose) alle tanden en kiezen laat verwijderen. Hieronder wordt de gang van zaken beschreven en volgen instructies, zodat u zich hierop kunt voorbereiden. 

Gang van zaken 

Zodra u de loopbrief bij de opnamebalie heeft ingeleverd, staat u op de wachtlijst. Over enkele maanden wordt u voor de behandeling opgeroepen. U kunt niet geholpen worden als u geen prothese heeft, tenzij anders met u is afgesproken. Maak daarom binnenkort een afspraak met uw tandarts of tandprotheticus zodat hij/zij de tijd heeft om het gebit te vervaardigen.

De prothese neemt u mee naar het ziekenhuis op de dag dat u geholpen wordt. Na verwijdering van de tanden en de kiezen, wordt het tandvlees gehecht en zal de prothese geplaatst worden. Het is belangrijk het gebit in te houden!

Zorg dat u één à twee dagen na de ingreep een afspraak met uw tandarts of tandprotheticus heeft gemaakt. Hij/zij zal de prothese uitdoen en de wonden controleren. Eventuele drukplaatsen worden ontlast.

Houd er rekening mee dat een moeilijke periode volgt. Zorg dat u voldoende pijnstillers en het mondspoelmiddel PerioAid in huis heeft. De pijnklachten duren zeker een week! 

Instructies

Eten 
Het eten levert in het begin problemen op. Het afbijten en kauwen moet u opnieuw leren. Het gebit kan gaan kantelen als u te hard bijt met de voortanden. Begin daarom met zacht voedsel. Probeer in de mond zowel links als rechts het voedsel rustig en gelijkmatig met de kiezen fijn te kauwen. Neem er meer tijd voor dan u gewend bent.

Praten 
In het begin is praten erg onwennig. Het is normaal dat bepaalde klanken anders zijn. Meestal verbetert het spreken binnen enkele dagen. U kunt oefenen door tekst voor uzelf hardop voor te lezen.

Reinigen 
De eerste twee weken na de ingreep draagt u de prothese dag en nacht. Vervolgens dient u het gebit ’s nachts uit te doen en in water te bewaren. Vanaf de eerste dag na de ingreep, dient u na iedere maaltijd de prothese uit te doen en af te spoelen met water, ook uw mond kunt u dan schoonspoelen. Gebruik de eerste twee weken het mondspoelmiddel PerioAid. Eenmaal per dag poetst u de prothese met een tandenborstel en vloeibare zeep. Het gebruik van reinigingsmiddelen zoals Steradent is niet nodig. Een enkele maal kan het gebruik hiervan hardnekkige aanslag helpen te verwijderen, maar gebruik de tabletten niet standaard, zij kunnen de kunsthars aantasten.

Het is belangrijk dat u ook uw mond met een zachte tandborstel poetst. Het borstelen van de tong, het gehemelte en de kaakwallen zorgt voor een schone mond. Het poetsen houdt het tandvlees gezond en zorgt dat de prothese minder irritatie veroorzaakt. 

Vervolgafspraak 

Na ongeveer twee maanden zal uw tandarts of tandprotheticus een nieuwe ‘voering’ in uw prothese maken om de verminderde pasvorm als gevolg van het slinken van de kaken, te verbeteren. Omdat uw kaken het eerste jaar sterk veranderen, moet u er rekening mee houden dat er, na ongeveer een jaar, een volledig nieuwe prothese gemaakt moet worden.

Vragen 

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, telefoonnummer: 088-005 7711. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: