Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Toelichting keuze nazorg hoofd-halskanker

Ongeveer 1,5 jaar geleden bent u behandeld voor hoofd-halskanker. In de eerste 1,5 jaar na de behandeling komt u iedere 2 tot 3 maanden naar het ziekenhuis voor controle om te kijken of de tumor wegblijft. Als de tumor terugkomt, is dat namelijk vaak binnen 1,5 jaar na de behandeling. Dit gaat meestal gepaard met lichamelijke klachten. Voor de levensverwachting maakt het niet uit of een tumor wordt gevonden wanneer iemand klachten krijgt, of al eerder.

De keuze maken

Uw arts overlegt met u hoe u nu verder gaat. Er zijn twee opties:

  1. U kunt kiezen om door te gaan met controles volgens een vast schema. De tijd tussen zulke vaste controles wordt steeds iets langer.
  2. U kunt kiezen voor controles op verzoek. U neemt dan zelf contact op met het ziekenhuis wanneer u klachten heeft die passen bij de terugkeer van kanker, of wanneer u vragen heeft over andere dingen die met uw ziekte te maken hebben.

Samen met uw arts maakt u een keuze. Om u te helpen, is er een keuzehulp. Deze keuzehulp geeft uitleg over de mogelijkheden en de voordelen en nadelen daarvan. Ook kunt u invullen wat u zelf belangrijk vindt. Als u het fijn vindt, kunt u dit samen met een naaste doen. De uitslag van de keuzehulp wordt niet naar uw arts gestuurd. Als u dat zelf wil, mag u de uitslag meenemen en met uw arts bespreken.

Dit is de link naar de keuzehulp: www.nazorgkeuzehulp.nl.

Zelfonderzoek van de hals

De meeste mensen krijgen klachten als een hoofd-halstumor terugkomt. Daarom kunt u uzelf onderzoeken. In de folder Zelfonderzoek voor patiënten met hoofd-halskanker leggen we uit hoe u dit doet. U mag dit zo vaak doen als u zelf wil. Zo houdt u in de gaten of u klachten heeft waarvoor u op controle zou moeten komen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: