Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Testblokkade van de facetgewrichten of SI-gewricht

U krijgt een testblokkade van de facetgewrichten of het SI-gewricht. Met deze testblokkade kunnen we uitzoeken wat uw pijnklachten veroorzaakt.

Wat is een testblokkade van de facetgewrichten of SI-gewricht?

Facetgewrichten zijn kleine gewrichten van de wervels. Ze geven steun aan de wervelkolom. Het SI-gewricht is een verbinding tussen het heiligbeen en het bekken.

Een testblokkade is een vorm van onderzoek. Hierbij geeft de anesthesioloog met naalden een korte verdoving aan de zenuwen van de gewrichtjes in uw wervelkolom of van het SI-gewricht. Het doel is om te ontdekken of deze gewrichten uw pijnklachten kunnen veroorzaken.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum. Als het goed met u gaat, mag u weer naar huis.

Hoe lang duurt de behandeling?

Het plaatsen van de naalden duurt ongeveer 10 minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van 1 uur tot hooguit 2 uur.

Hoe verloopt de behandeling?

Bij een testblokkade plaatst de arts meestal 3 of 4 naalden. Dat gebeurt met behulp van röntgenbeelden. Als de klachten links en rechts zitten, krijgt u 6 naalden. Via de naalden spuit de arts een lokaal verdovingsmiddel (Lidocaïne) in. Als de oorzaak van uw pijnklachten inderdaad in de facetgewrichten of SI-gewricht ligt, heeft u tijdelijk minder pijnklachten. U krijgt daarna de vraag om in een percentage aan te geven hoeveel de klachten zijn verminderd na het onderzoek.

 

Wat is het resultaat van de behandeling?

Ongeveer een half uur na het inbrengen van de verdoving kan het resultaat van de behandeling beoordeeld worden. Soms wordt dit ook op korte termijn via een telefonische afspraak gevraagd.

Bij een goed resultaat overlegt de arts met u of er een vervolgbehandeling komt. Bij een vervolgbehandeling van de facetgewrichten of SI-gewricht worden de betrokken zenuwtakjes voor langere tijd ‘uitgeschakeld’ door ze te verhitten. Deze behandeling vindt plaats in een volgende sessie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: