Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Tako Tsubo cardiomyopathie

U bent opgenomen op de afdeling Cardiologie van Rijnstate Arnhem. Uw klachten wijzen op een Tako Tsubo cardiomyopathie. Dit is een hartspierziekte die op kan treden bij acute stress. Hier leest u meer over deze ziekte, de diagnose en de behandeling.

Wat is Tako Tsubo cardiomyopathie? 

Cardiomyopathie is het Latijnse woord voor hartspierziekte. De naam Tako Tsubo betekent ‘Japanse vissenkruik'. Deze spierziekte heet zo omdat het beeld bij hartkatheterisatie op zo’n kruik lijkt.

Deze hartspierziekte kan optreden bij plotselinge stress of emotie, maar dit hoeft niet altijd.

Oorzaak 

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van Tako Tsubo. Men denkt dat bepaalde stresshormonen deze ziekte kunnen veroorzaken. Tako Tsubo komt vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar.

Klachten 

De klachten lijken sterk op die van een hartinfarct: een drukkend gevoel op de borst, kortademigheid en hartkloppingen. Deze klachten kunnen enkele uren aanhouden.

Diagnose 

Om Tako Tsubo te kunnen vaststellen, voeren we de volgende onderzoeken uit: 

  • Elektrocardiogram, ECG (hartfilmpje). Bij Tako Tsubo is een ECG meestal afwijkend, maar laat het hartfilmpje meestal geen typisch beeld van een hartinfarct zien.
  • Bloedonderzoek. Bijna altijd vinden we afbraakstoffen van hartspierweefsel in het bloed van patiënten met Tako Tsubo.
  • Echocardiografie. Bij Tako Tusbo laat een echocardiografie meestal de verminderde hartspierfunctie zien, vaak alleen aan de punt van het hart.
  • Hartkatheterisatie. Soms blijft het onduidelijk wat de oorzaak is van de pijn op de borst. Dan bekijkt de cardioloog met een hartkatheterisatie de kransslagaderen van het hart. Bij Tako Tsubo zijn er meestal geen afwijkingen in de kransslagaderen. Wel is er vaak een ballonvormige uitstulping aan de onderkant van de linkerhartkamer. De linkerkamer trekt tijdelijk niet goed samen, waardoor u klachten krijgt.
Beeld van de linkerhartkamer bij Tako Tsubo cardiomyopathie tijdens een hartkatheterisatie
Normaal beeld van de linkerhartkamer tijdens een hartkatheterisatie
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: