Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Tako Tsubo cardiomyopathie

U bent opgenomen op de afdeling Cardiologie van Rijnstate Arnhem. Uit de onderzoeken is gebleken dat uw klachten wijzen op een Tako Tsubo cardiomyopathie. Dit is een hartspierziekte die op kan treden bij acute stress. Hier vindt u meer informatie over deze ziekte, de diagnose en de behandeling.

Wat is Tako Tsubo cardiomyopathie? 

Cardiomyopathie is het Latijnse woord voor hartspierziekte. De naam Tako Tsubo betekent ‘Japanse vissenkruik' en is gegeven aan deze spierziekte omdat het beeld bij hartkatheterisatie hierop lijkt. Deze vorm van cardiomyopathie kan optreden bij plotselinge stress of emotie, maar dit hoeft niet altijd.

Oorzaak 

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van Tako Tsubo. Gedacht wordt dat bepaalde stresshormonen deze ziekte kunnen veroorzaken. Het ziektebeeld komt vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar.

Klachten 

De klachten lijken sterk op die van een hartinfarct: een drukkend gevoel op de borst, kortademigheid en hartkloppingen. Deze klachten kunnen enkele uren aanhouden.

Diagnose 

Om Tako Tsubo te kunnen vaststellen, voeren we de volgende onderzoeken uit: 

  • elektrocardiogram, ECG (hartfilmpje)
  • bloedonderzoek
  • echocardiografie
  • hartkatheterisatie

ECG: het ECG is meestal afwijkend maar laat meestal geen typisch hartinfarct beeld zien.

Bloedonderzoek: bloedonderzoek laat bijna altijd afbraakstoffen van hartspierweefsel zien.

Echocardiografie: op een echocardiografie is meestal de verminderde hartspierfunctie te zien, vaak alleen aan de punt van het hart.

Hartkatheterisatie: soms blijft het onduidelijk wat de oorzaak is van de pijn op de borst en bekijkt de cardioloog met een hartkatheterisatie de kransslagaderen van het hart. Bij Tako Tsubo cardiomyopathie zijn er meestal geen afwijkingen in de kransslagaderen. Wel is er vaak een ballonvormige uitstulping aan de onderkant van de linker hartkamer. De linker kamer trekt tijdelijk niet goed samen.

Beeld van de linker hartkamer bij Tako Tsubo cardiomyopathie tijdens een hartkatheterisatie
Normaal beeld van de linker hartkamer tijdens een hartkatheterisatie

Behandeling 

Om de klachten te verminderen, wordt u behandeld met medicijnen. De cardioloog spreekt met u af hoe lang de behandeling duurt.

Ontslag 

  • Wanneer u weer naar huis gaat, is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
  • Probeer acute stress te vermijden. Door stress kan het ziektebeeld soms opnieuw optreden.
  • Luister goed naar uw lichaam en pas uw activiteiten hier op aan. U wordt aangemeld voor hartrevalidatie. Voor meer informatie over hartrevalidatie en de leefregels verwijzen wij u naar de folder Hartrevalidatie.
  • U komt ter controle bij uw cardioloog op de polikliniek.
  • Uw cardioloog bespreekt met u of en hoe lang u uw medicijnen moet gebruiken.

Heeft u nog vragen? 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, stelt u deze dan gerust aan uw cardioloog of aan de verpleegkundige op uw afdeling.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: