1. Stressincontinentie
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Stressincontinentie

Wat is stressincontinentie?

Stressincontinentie heeft niets met psychische stress te maken. Stress betekent in dit geval de drukverhoging in de buikholte en leidt ertoe dat u ongewild urine verliest bij lichamelijke inspanningen als sporten, hoesten en tillen.

Hoe ontstaat stressincontinentie?

Stressincontinentie komt vooral voor bij vrouwen en wordt veroorzaakt door het slechter functioneren of slapper worden van de blaashals of de bekkenbodemspieren waarop de blaas als het ware rust. Door een verslapping van de bekkenbodemspieren zakt de plasbuis uit en kan niet voldoende weerstand meer bieden aan de druk vanuit de blaas.

Oorzaken van stressincontinentie

Verslapping van de bekkenbodemspieren kan verschillende oorzaken hebben, zoals een bevalling, veel zwaar tillen, hormonale veranderingen in de overgang en sommige gynaecologische operaties. Ook chronisch hoesten of een moeilijke stoelgang kunnen de verzakking verergeren.

Behandeling van stressincontinentie

Als u weinig urine verliest, kunt u de bekkenbodemspieren versterken door bepaalde oefeningen te doen. De bekkenfysiotherapeut leert u deze oefeningen. Wij adviseren u om het trainen van deze spieren dagelijks thuis te oefenen.

Operatie

Als therapie onvoldoende effect heeft en u klachten van urineverlies blijft houden, is een operatie mogelijk. Er wordt dan een bandje van kunststof (TOT) rond uw plasbuis gelegd, vlakbij de blaasuitgang. Hierdoor wordt er als het ware een drempeltje gecreëerd onder uw plasbuis.

Bulkinjecties

Voor de behandeling van stressincontinentie kunnen ook bulkinjecties toegediend worden. Deze behandeling is bedoeld voor vrouwen met stressincontinentie die niet voor een operatie in aanmerking willen of kunnen komen. Tijdens de behandeling brengt de uroloog een kleine kijkbuis (cystoscoop) in de plasbuis. De uroloog spuit een gelei in de wand van de plasbuis waardoor de plasbuis beter afsluit.

Naar huis na de injectie

Na de behandeling mag u naar huis wanneer u goed leeg kunt plassen. Meestal lukt dit al de eerste keer, zelden duurt het een of twee dagen. Als u niet voldoende leeg kunt plassen, wordt voor enkele dagen een katheter geplaatst. Hiermee kunt u naar huis. De eerste keer plassen kan wat pijnlijk zijn. Ook kan er bloed bij de urine zitten. Dit is niet verontrustend.

 

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening