Aandoening, behandeling en onderzoek
Logopedist en patient onderzoek laptop
Laatste informatie over het coronavirus

Stemproblemen

Een gezonde stem is belangrijker dan u misschien denkt. Een gezonde stem is van groot belang om te kunnen spreken en zingen. Veel mensen zijn in ook in hun beroep afhankelijk van een goed functionerende stem, zoals leraren en secretaresses. Ernstige stemproblemen kunnen het werken tijdelijk onmogelijk maken, maar gelukkig kan logopedie of een operatie klachten meestal verhelpen.

Hoe werkt de stem?

Stemgeluid ontstaat doordat uitgeademde lucht de stembanden in trilling brengt. Dit gebeurt alleen wanneer de stembanden goed gesloten tegen elkaar aan trillen. De toonhoogte verandert door de spanning van de stembanden en de spieren om de stembanden heen te veranderen. De mondholte, tong, lippen en neusholte geven klank aan dit geluid, waardoor spreken en zingen mogelijk is.

Oorzaken van stemproblemen

Enkele oorzaken van stemproblemen zijn: aangeboren afwijkingen, overbelasting van de stem, verkeerd stemgebruik en irritatie door bijvoorbeeld een allergie, medicatie, brandend maagzuur of roken.

Klachten

Veelgehoorde klachten zijn heesheid, schorheid of stemverlies. Ook het gevoel dat er iets in de keel zit (globusklachten) komt vaak voor.

Het stemspreekuur

Sinds een paar jaar heeft Rijnstate een speciaal spreekuur voor patiënten met stemklachten. Het stemspreekuur is erop gericht om uw stemprobleem te analyseren. De KNO-arts en logopedist werken tijdens het spreekuur samen om uw klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen, een diagnose te kunnen stellen en een behandeladvies te geven.

Lees meer over een bezoek aan het stemspreekuur en de behandeling.

Onze specialisten

in de behandeling van deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: