Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Stembandverlamming

Hier leest u wat een stembandverlamming is, welke gevolgen een stembandverlamming heeft en welke behandelingen er zijn.

Wat is een stembandverlamming? 

Bij een normale stem trillen de stembanden wanneer er lucht door komt. Daardoor ontstaat stemgeluid.

Bij een stembandverlamming staan één of beide stembanden stil. Hierdoor kan de verlamde stemband niet meer of onvoldoende naar het midden bewegen. Hoe ernstiger de verlamming, hoe minder stembandtrilling mogelijk is. U heeft daardoor minder of geen stemgeluid. Ook kunt u problemen krijgen met ademen of slikken. Dit hangt af van de positie waarin één of beide stembanden stil staan.

Bron afbeelding: www.ieder1stem.nl/steminzicht

Oorzaken van een stembandverlamming 

Een stembandverlamming wordt veroorzaakt doordat de zenuw die de stembanden aanstuurt niet meer goed werkt. Dit kan veroorzaakt worden door: 

  • een virusinfectie
  • een neurologische oorzaak
  • een operatie
  • beademingsbuisje tijdens narcose.

Gevolgen van een stembandverlamming 

Door de stembandverlamming kunt u last krijgen van onderstaande problemen. Niet alle klachten komen bij iedereen voor.

Slikproblemen 

Normaal gesproken sluiten de stembanden wanneer u slikt. Dit zorgt ervoor dat het eten en drinken niet in de luchtpijp terechtkomen. Bij een stembandverlamming sluiten de stembanden vaak onvolledig en kunt u zich dus sneller verslikken. Daarnaast kan het ophoesten moeilijker zijn bij een stembandverlamming.

Stemproblemen 

De stemkwaliteit is vaak anders dan normaal, de stem klinkt hees of het lukt helemaal niet om geluid te maken. Een vaak gehoorde klacht is dat het spreken erg vermoeiend is. Daarnaast is het vaak lastiger om hard te praten en kunt u wellicht minder hoog of laag uw stem laten horen dan u gewend bent.

Ademproblemen 

Afhankelijk van de positie van de verlamde stemband kunt u last van ademproblemen krijgen. Het kan zijn dat u kortademig bent tijdens het praten, minder lange zinnen kunt maken of vaker moet ademen. Ook kunt u kortademig zijn tijdens een inspanning. Bij een dubbelzijdige stembandverlamming kunt u meer last hebben van ademnood. Ook kan er dan een piepend geluid te horen zijn bij het inademen.

Sociale problemen 

De stembandverlamming kan uw communicatie in de weg gaan zitten. Het kan zijn dat u sociale contacten ontwijkt, omdat het bijvoorbeeld vermoeiend is om te praten of u bang bent dat mensen u niet goed kunnen verstaan. Wanneer u voor uw werk of hobby uw stem veel gebruikt, dan kan een stembandverlamming u ernstig beperken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: