Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Starten met methotrexaat

U start met een behandeling met methotrexaat. Deze informatie is een bijlage bij de informatie Methotrexaat via ReumaNederland. Lees deze informatie goed door.

Wanneer neemt u methotrexaat in?

U neemt methotrexaat een keer per week op een vaste in. Bij de start neemt u zes tabletten van 2,5 mg per keer. Verdeel dit door drie tabletten na het ontbijt te nemen en drie tabletten na het avondeten.

Vanaf de derde week neemt u tien tabletten van 2,5 mg per keer. Verdeel dit door na het ontbijt vijf tabletten te nemen en vijf tabletten na het avondeten. 

Let op! Uw dosering kan anders zijn, de arts bespreekt dit met u.

Foliumzuur
Om bijwerkingen van methotrexaat te voorkomen krijgt u ook foliumzuur. Dit neemt u in op twee vaste dagen in de week. U doet dit op de tweede en vierde dag nadat u methotrexaat heeft ingenomen.

Bloedcontroles

We controleren uw bloed vierkeer nadat u bent gestart met methotrexaat:

  • Twee weken na de start
  • Vier weken na de start
  • Acht weken na de start
  • Twaalf weken na de start

Waarschuwingskaarten

Niet alle medicijnen mogen samen met methotrexaat gegeven worden. Op de gele en groene kaarten staat informatie over methotrexaat. Neem deze kaarten mee naar een bezoek aan de huisartsenpost of de tandarts. Uw eigen huisarts is op de hoogte van uw medicijngebruik. 

Op de achterkant van de kaart vindt u adviezen en staat wanneer u contact opneemt met de polikliniek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: