Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Starten met biologische medicijnen

U start met een behandeling met biologische medicijnen. Deze informatie is een bijlage bij de informatie Biologische medicijnen via ReumaNederland. Lees deze informatie goed door.

Welke afspraken heeft u voordat de behandeling met biologische medicijnen start?

Röntgenfoto's
We maken een röntgenfoto van uw longen, handen en voeten. Als er nog geen recente foto's zijn ontvangt u een afspraak om deze te laten maken.

Bloedonderzoek
We onderzoeken uw bloed voordat u start met de behandeling. Zo kunnen we zien of er geen andere infecties zijn. We doen dit twee keer: voor de longarts en voor de reumatoloog. U kunt deze bloedonderzoeken combineren.

Afspraken met de longarts
Als u geboren bent voor 1960 of een verhoogd risico heeft op tuberculose krijgt u twee afspraken bij de longarts. Tijdens de eerste afspraak krijgt u een mantoux-test. Bij de tweede afspraak komt u op controle bij de longarts om de mantoux-test af te lezen. 

Medicijnen ophalen bij de poli-apotheek

U haalt de medicijnen een half uur voor de afspraak bij de reumaverpleegkundige op bij de poli-apotheek in Rijnstate Arnhem of Velp. U kunt deze medicijnen niet ophalen bij uw eigen apotheek. 

Bloedcontroles

We controleren uw bloed drie keer nadat u bent gestart met biologische medicijnen:

  • Vier weken na de start
  • Acht weken na de start
  • Twaalf weken na de start

Welke afspraken heeft u tijdens de behandeling met biologische medicijnen?

Tijdens uw behandeling met biologische medicijnen heeft u twee afspraken. Zes weken nadat u bent gestart heeft u een afspraak met de reumaverpleegkundige. We bekijken dan hoe het gaat met de medicijnen. Twaalf weken na de start heeft u een gecombineerde afspraak met de reumaverpleegkundige en de reumatoloog. Tijdens deze afspraak evalueren we uw behandeling, doen we lichamelijk onderzoek en bespreken we de uitslagen van de bloedcontroles.

Waarschuwingskaarten

Niet alle medicijnen mogen samen met biologische medicijnen gegeven worden. Op de gele en groene kaarten staat informatie over biologische medicijnen. Neem deze kaarten mee naar een bezoek aan de huisartsenpost of de tandarts. Uw eigen huisarts is op de hoogte van uw medicijngebruik. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: