Staaroperatie (poliklinisch)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandelmogelijkheden

Staar verdwijnt niet vanzelf. De troebelingen zijn blijvend en zullen met het ouder worden verder toenemen. De enige manier om staar te verhelpen, is een staaroperatie. Hierbij vervangen we uw troebele ooglens door een heldere kunststoflens. Deze ingreep wordt heel vaak uitgevoerd, meestal met uitstekende resultaten.

Wanneer is een operatie nodig? 

Bij weinig last van de staar, hoeft er nog geen operatie plaats te vinden. Als de klachten steeds meer storen bij bijvoorbeeld uw werk, autorijden of hobby’s, kan een staaroperatie helpen. Uw oogarts maakt vooraf altijd een inschatting of een operatie zinvol is. Uw zicht wordt namelijk mede bepaald door de kwaliteit van andere delen van uw oog, zoals het netvlies, hoornvlies en de oogzenuw. Bij al bestaande oogziektes, zoals maculadegeneratie (slijtage van het centrum van het netvlies), glaucoom (schade aan de oogzenuw) of bij netvliesafwijkingen, kan het zijn dat een staaroperatie te weinig verbetering geeft.

Verdoving met druppels 

Verreweg de meeste staaroperaties worden uitgevoerd met druppelverdoving. Dit betekent dat we uw oog kort voor de ingreep enkele malen druppelen met verdovingsdruppels. Uw oog kan dan nog wel bewegen en licht zien. Tijdens de operatie vragen we u om met het oog zo rustig mogelijk in de lamp van de operatiemicroscoop te kijken.

Lensmeting

Vóór de staaroperatie doen we van tevoren een lensmeting. Dit is een korte meting die nodig is om te bepalen wat de sterkte van de kunstlens moet zijn.

Voor een betrouwbare meting is het belangrijk om voorafgaand aan de lensmeting eventuele contactlenzen uit te laten:

  • Harde contactlenzen dient u gedurende 2 weken vóór de meting uit te laten;
  • Zachte contactlenzen dient u gedurende 2 dagen vóór de meting uit te laten.

Na de lensmeting kunt u uw contactlenzen weer dragen zoals u gewend bent.

Daarnaast is het belangrijk dat u uw oogarts informeert als u in het verleden refractiechirurgie of refractielaser heeft ondergaan. Dit kan namelijk de uitkomst van de lensmeting beïnvloeden.

De kunstlens

De kunstlens we die in uw oog plaatsen, is van kunststof (meestal acrylaat) en gaat levenslang mee. Er zijn tientallen verschillende lenzen op de markt. De lenzen die wij gebruiken, worden wereldwijd gebruikt en zijn van de hoogste kwaliteit.
Door de staaroperatie en door het plaatsen van de kunstlens zal uw brilsterkte veranderen. Uw oogarts zal van tevoren met u bespreken wat in uw geval een wenselijke uitkomst is en of er mogelijkheden zijn om uw brilsterkte te verbeteren door het plaatsten van de kunstlens. De keuze voor de lens wordt onder andere bepaald door de brilsterkte vóór de operatie, de sterkte van het andere oog, en of het andere oog ook aan staar zal worden geopereerd.

Standaard kunstlens

De meestgebruikte kunstlens is een monofocale lens. Dat wil zeggen dat u na de operatie met het betreffende oog op één afstand scherp kunt zien. De meeste mensen kiezen daarbij voor scherp zien op afstand. Voor dichtbij kijken en lezen is dan een leesbril of leesdeel in een bril nodig.
In overleg met uw oogarts kunt u ook kiezen voor scherp zien op nabije afstand. U kunt dan dichtbij lezen zonder bril. In dat geval blijft een bril nodig voor scherp zien op afstand.

Premium kunstlenzen

Naast standaard kunstlenzen, zijn er premium kunstlenzen. In sommige gevallen is de brilsterkte na de operatie verder te verbeteren met het plaatsen van een premium kunstlens. Uw oogarts bespreekt met u of een dergelijke lens in uw geval meerwaarde kan hebben. Voor premium kunstlenzen is een eigen bijdrage nodig. Uw oogarts kan u hierover informeren.

Premium: torische kunstlenzen

Een torische kunstlens is in staat om een zogenaamde cilinderafwijking van het hoornvlies (astigmatisme) te corrigeren. Een cilindrische afwijking betekent dat het hoornvlies aan de voorkant van het oog niet een mooi ronde vorm heeft (voetbal), maar een ovale vorm (rugbybal). Een torische kunstlens zorgt ervoor dat de brilsterkte na de operatie veel kleiner is dan met een standaard kunstlens. Voor torische kunstlenzen is een eigen bijdrage nodig. Uw oogarts kan u hierover informeren.

Premium: multifocale kunstlenzen

Multifocale kunstlenzen zijn bedoeld om zowel veraf als nabij te kunnen zien zonder bril. Of deze kunstlenzen voor u geschikt zijn, hangt erg af van uw dagelijkse bezigheden, maar ook aan de eisen die u aan het gezichtsvermogen stelt.
Voor alle bovengenoemde kunstlenzen geldt dat er door verschillende factoren geen absolute garantie is dat u precies op de gewenste sterkte uitkomt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: