Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Staaroperatie (narcose/RBB)

U heeft staar aan één of beide ogen. In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een staaroperatie. De operatie vindt plaats in Rijnstate Arnhem of Elst. 

Wat is staar?

Vlak achter de pupil en iris (regenboogvlies) zit de heldere en doorzichtige ooglens. Om goed te kunnen zien, moeten de lichtstralen hier onbelemmerd doorheen gaan. Dan Er ontstaat dan een scherp beeld op het netvlies, zoals bij een fototoestel. Naarmate we ouder worden, wordt deze onze ooglens steeds minder helder. Een troebele lens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd.

Meestal gaat dit proces langzaam in gedurende de jaren en gaat het om (gewone ouderdomsstaar). Soms ontstaan de er troebelingen in binnen enkele weken tot maanden. Deze vorm van staar heet ‘ noemen we staar van de achterste schors staar’ en komt vaker bij relatief jonge patiënten voor. In bepaalde gevallen kan het proces van staarvorming versnellen, bijvoorbeeld na inwendige oogontstekingen, beschadigingen aan het oog door medicijnen of eerdere oogoperaties.

Welke klachten geeft staar?

De klachten hangen af van de mate waarin de staar aanwezig is en op welke positie in de lens de troebelingen zich bevinden. Mogelijke klachten zijn:

  • Wazig zien;
  • Last van tegenlicht of halo’s (met name bij autorijden in de avond);
  • Dubbelzien met één oog;
  • Kleuren doffer/geler zien en vermindering van contrast zien;
  • Verandering van de brilsterkte. Nieuwe brilglazen kunnen tijdelijk helpen maar zijn geen blijvende oplossing.

Wat kan er aan staar gedaan worden?

Staar verdwijnt niet vanzelf. De lenstroebelingen zijn blijvend en zullen met het ouder worden verder toenemen. De enige manier om staar te verhelpen is een staaroperatie. Hierbij wordt uw troebele ooglens vervangen door een heldere kunststoflens. Dit is een ingreep die zeer vaak wordt verricht met meestal uitstekende resultaten.

Wanneer is een operatie nodig?

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u een staaroperatie overwegen. Bij weinig hinder hoeft er nog geen operatie plaats te vinden. Als de klachten toenemend gaan storen bij bijvoorbeeld uw werk, autorijden of hobby’s, kan een staaroperatie uitkomst bieden. Uw oogarts maakt vooraf altijd een inschatting of de operatie zinvol is.

Na de operatie wordt uw zicht namelijk mede bepaald door de kwaliteit van andere delen van uw oog, zoals het netvlies, hoornvlies en de oogzenuw. Bij al bestaande oogziektes zoals bij maculadegeneratie (slijtage van het centrum van het netvlies), glaucoom (schade aan de oogzenuw) of bij netvliesafwijkingen kan het zijn dat een staaroperatie te weinig verbetering zal geven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: